Mahtuuko fatbike junaan?

Kävin pari viikkoa sitten läskipyöräni kanssa Tampereella ajelemassa. Tarkoituksenani oli kulkea junalla, mutta fatbiken sovitus VR:n InterCity2 -junan pyörätelineeseen vähän mietitytti. Olen raastanut telineisiin aikaisemmin jos jonkinlaista pyörää aina Jopoista maantiefillareihin, mutta päätin silti varmistaa asian asiakaspalvelusta. VR:n Kaitsu Twitterissä oli sitä mieltä, että fatbike sopii kyytiin maniosti:

Siispä uskaltauduin ostamaan liput.

Ja tosiaan, fatbike sopii telineisiin lähes yhtä hyvin (tai huonosti) kuin mikä tahansa muukin pyörä. IC2-junissa on yleensä paikka kolmelle pyörälle. Pyörät tulevat telineeseen pystyasentoon eturengas kohti taivasta. Pyörä nostetaan ylös ohjaustankoon kiinni tulevalla koukkuvirityksellä. Ensimmäistä kertaa käytettäessä teline on hieman kryptinen, mutta rutiini sen käyttöön löytyy nopeasti. Kun pyörä on nostettu pystyasentoon, voidaan takarengas vielä ujuttaa seinässä olevaan koukkuun. Telineen lukitseminen vaatii 50:n sentin kolikon.

Fatbike nousee telineeseen ihan normaalisti. Leveämmät renkaat eivät vaikuta mitenkään kouran toimintaan. Takarengasta ei saa pujotettua koukkuunsa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Jos joku aiheuttaa ongelmia, niin ohjaustanko. Mikäli telineessä on kolme pyörää, niin tangot alkavat kolista. Teline on oikeasti täytenä hyvin ahdas. Tämä ongelma koskee kaikkia pyöriä, ei vain läskejä.

Mutta jos joku siellä kotona nyt miettii kesäreissua junalla ja läskipyörällä, niin ei muuta kuin menoksi!

2015-05-23 06.50.19 (1)

8 responses

 1. Campasimpukka Avatar
  Campasimpukka

  Ehkä se olikin kai, eikä Kai?

 2. Mitäs pyörän kuljetus junassa kustantaa ja voiko sellaisen lipun ostaa suoraan netistä? Mitä jos telineessä on useampi pyörä ja ne on lukittu. Onko teline suunniteltu niin hyvin, että oman pyörän saa vielä helposti pois toisten pyörien alta? Vai pitääkö vain purra hammasta yhteen ja ruveta kuuluttelemaan toisten pyörien omistajia, jotta omansa saa vihdoin pois?

  1. kampiapina Avatar
   kampiapina

   Kuljetus maksoi vitosen. En tiedä onko muunhintaisia vaihtoehtoja 🙂 Lipun voi ostaa netissä ja suosittelen sen ostoa etukäteen. Pyöräpaikkoja on vain kolme per juna.

   Pyörät saa tuosta kyllä yksitellen irti, eli ei tarvite lähteä käytäville huutelemaan 🙂

 3. Tarja Avatar
  Tarja

  Mukava kirjoitus! Vr:lle täytyy antaa kiitosta junamatkailusta pyörien kanssa, sillä on hienoa että eteiseen saa edes nuo kolme pyörää! Toki luulen pyöräilyn suosion kasvavan lähivuosina, ja silloin nuo kolme paikkaa jäävät kyllä auttamattomasti liian vähäisiksi..
  Kahdeksan hengen perheemme teki tänä kesänä jo yhden juna-pyöräreissun, ja hyvin hoitui homma. Matkustimme vanhalla sinisellä junalla, johon mahtui enemmänkin pyöriä ja pyöräkärry. Konnari auttoi iloisesti joka asemalla pyörät junaan ja sieltä pois. Mahtavaa kotimaanmatkailua, kun näki sekä junasta että pyörän selästä maisemia, ja lapsillakin oli koko reissun ajan mukavaa 🙂

 4. Voi olla hyvä tietää että uusimmissa IC-vaunuissa tuo pyöräosasto on järjestetty vähän toisin. Siellä on eräänlainen ylämäki, jossa urat pyörille. Voi olla hankalaa fatille. Muistaakseni tuo oli ainakin uudessa ohjausvaunussa, eli siinä joka on toisessa päässä kuin veturi ja jossa on ohjaamo.

  Laatikkopyörän omistajana taas häiritsee että sitä ei saa mihinkään muuhun kuin sinisen pyörän konnarivaunuun. Perhematkailun kannaltahan se olisi loistava, kun kyytiin saisi kaksi lasta ja matkatavaratkin. Erityisesti ehkä häiritsee että VR käyttää mainospiirroksessa tandemia ja laatikkopyörää, eikä kumpaakaan saa mukaan.

 5. Läskin omistaja Avatar
  Läskin omistaja

  Kiitos tästä postauksesta. Soittelin itsekin juuri VR:lle ja pitkän selvityksen jälkeen vastaus oli, että pyörälle etsitään tila jostain jos tuonne ei mahdu

 6. Uusläski Avatar
  Uusläski

  Kerran hybridin olen tuohon koukkuun punnertanut, mutta en enää sen mekanismeja muistanut niin alkoi läskin mahtuminen mietityttämään. Vähemmän yllättäen VR ei omilla sivuillaan kerro asiasta mitään, eli iso kiitos tästä postauksesta!

 7. Kuha Avatar
  Kuha

  Kyllä nuo telineet on pieniä ja hankalia. Jos sattuu omistamaan sähköpyörän ja niissä on näyttö yleensä juuri siinä kohdassa mistä pyörä pitäisi nostaa ilmaan…