Talvipyöräilystä saa puhua

Talven tuloa seuraa myös vääjäämättä talvipyöräilykeskustelu. Some ja foorumit täyttyvät kyselyistä ja viimeviikolla oli Pyöräliiton organisoima #pyöräilytalvi-kampanja, jossa kannustettiin ihmisiä satulaan talvellakin. Olennaisena osana tätä keskustelua kulkee myös koko aiheen kyseenalaistaminen. Pyöräily on pyöräilyä talvellakin, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Miksi siitä siis vaahdotaan niin paljon? Miksi puhua talvipyöräilystä, kun ei puhuta talvikävelystäkään? Tai bussilla matkustamisesta talvella?

Kerron nyt kolme syytä, miksi talvipyöräilystä puhuminen on edelleen perusteltua:

  1. Pyöräily talvella on erilaista kuin kesällä. Lämpötilaero kesään on 40-50 astetta ja talvella lumi ja jää peittävät maan. On kylmää, liukasta ja pimeää. On ihan perusteltua pohtia millä varusteilla talven selkään pyörällä lähtee.
  2. Pyöräilymäärät romahtavat talvella. Vaikka talvella pyöräily on ihan mahdollista eikä useimmiten edes mitään extreme-urheilua, niin silti moni jättää pyöränsä kotiin. Talvipyöräilykampanjointi ja aiheen pitäminen pinnalla herättää ihmiset ajattelemaan asiaa ja toivon mukaan kannustaa ihmisiä pyörän selkään.
  3. Kyllä talvikävelystäkin puhutaan. Ja talviautoilusta. Julkinen liikennekin puhuttaa talvella. Liikkuminen talvella on erilaista kuin kesällä riippumatta siitä, millä välineellä ollaan liikkeellä. Miksi emme puhuisi talvipyöräilystä, kun puhumme talviautoilustakin?

Siispä niin kauan kuin ilmastonmuutos antaa meidän nauttia talvista, puhukaamme myös talvipyöräilystä.

Posted in

One response

  1. […] talvisiin lukemiin, kun mittari on töihin lähtiessä näyttänyt olevan -10 asteen tienoilla. Kampiapina -blogissa käsiteltiin tällä viikolla hienosti sitä, kuinka selviytyä talvisesta pyöräilystä […]