Ostin palan polkupyörävalmistajaa

Jyväskyläläinen Pole Bicycles järjesti kesällä suunnatun osakeannin ja myi osakkeitaan netissä. Päätin kantaa korteni kekoon ja sijoitin yritykseen rahaa. Sijoitukseni oli minimaalinen ja sillä yksinään tuskin on vaikutusta Polen toimintaan. Kyseessä olikin ennenkaikkea henkinen teko.

90% aloittavista yrityksistä on muutaman vuoden päästä lopettanut toimintansa. Äkkiseltään tuntuu, että fillaribisnes on hyvin keskittynyttä ja markkinoita hallitsevat isot vakiintuneet toimijat. Pyörät ovat nykyään aika vakiokamaa. Rungot tulevat samoilta tehtailta ja niihin ruuvaillaan osat samoilta valmistajilta. Mitä uutta pieni Suomalainen yritys voisi tähän tuoda? Miten se saa pyöriään myyntiin isojen puristuksessa? Onko sillä mitään mahdollisuutta selviytyä? Heitinkö rahani kankkulan kaivoon?

Ensinnäkin on pakko sanoa, että minusta on uskomattoman hienoa, että joku edes yrittää. Suurin osa varmasti hautaisi ajatuksen välittömästi. Yrittäminen vaatii rohkeutta ja oman pyörämerkin luominen Suomessa aivan erityislaatuista hulluutta. Jo se yksistään riittäisi höllentämään kukkaroni nyörit.

Yrityksessä tärkeintä on loistava tiimi. Intohimoa, rohkeutta ja osaamista pitää löytyä sopivassa suhteessa. Olen seurannut Polen tietä alusta alkaen ja olen haastatellut perustajia tehdessäni juttua Aika-ajo.com-sivustolle. Etenkin ammattitaidon suhteen olen vakuuttunut. Taustalta löytyy kokemusta teollisesta muotoilusta, logistiikasta ja kilpailusta alamäkiajosta. Periaatteessa oman fillarimallin luominen on helppoa. Tilataan kiinasta valmis runko omilla teippauksilla ja aletaan myydä. Polen pyörien taustalla on paljon syvällisempää osaamista. Esimerkiksi täysjoustopyörän rakennetta on lähdetty miettimään tyhjältä pöydältä. Innovoinnin lisäksi Pole myös testaa pyöriä intensiivisesti.

Pyörän testailua tylsähköissä maisemissa:

Testing with DT @dtswiss_ag

Kuva, jonka Pole Bicycle Company (@polebicycles) julkaisi

Menestymiseen ei riitä, että tekee hyvä tuotteen. Sitä pitää myös osata markkinoida. Polen markkinointimateriaali on ollut ammattimaista heti alusta lähtien. Etenkin valokuvat ovat olleet huipputasoa ja sosiaalisen median kanavat on otettu hyvin haltuun. Erityisen kiinnostavaa on ollut nähdä kuvia pyörien kehitysversioista. Pole on ollut esillä myös alan tapahtumissa. Polessa ei luoteta ainoastaan oman tuotteen erinomaisuuteen, vaan siitä myös toitotetaan maailmalle.

Omituinen protopyörä:

Training with #polesarvi for #ewsfinale #bullhorn #singlespeed

Kuva, jonka Pole Bicycle Company (@polebicycles) julkaisi

Liiketoiminnan kannalta oleellisinta on kuitenkin se, menevätkö pyörät kaupaksi. Pole sai ensimmäisen erän pyöriä markkinoille kaudelle 2014 ja heidän kertomansa mukaan kaikki pyörät myytiin. Kesän pyöräilytapahtumissa on tullut useammastakin suusta kommenttia, että “seuraava pyöräni on Pole”. Pyöriä vilahtelee myös sosiaalisen median pyöräilypiireissä. Uskaltaisin tehdä heikkoihin signaaleihin perustuvan varovaisen ennusteen, että Pole kiinnostaa pyöräilijöiden syviä rivejä. Ja juuri tuollaiset ydinryhmät ovat minkä tahansa tuotteen alkutaipaleella elintärkeitä asiakkaita.

Viimeisin mutta ei vähäisin syy sijoittaa Poleen on puhtaasti ideologinen. Minulla on oma pieni salainen haave työskentelystä pyöräteollisuudessa tai jopa ihan omasta pyörämerkistä. Käytännössä tällaiset haaveet ovat hyvin kaukaisia ja edellyttäisivät suuria muutoksia nykyisessä elämässäni – kuten kyllästymistä nykyiseen työhöni. Jos kutenkin voin edesauttaa jonkun muun pyrkimyksiä kohti unelmaansa, miksi en tekisi sitä.

Haluan nähdä tämänkaltaista pyöräteollisuutta syntyvän Suomeen enemmänkin. Näin osakkenomistajana voinkin nyt siis toivoa, että Polesta tulee menestystarina. Sivustakatsojan silmin alku näyttää lupaavalta.