Autoteitä ei kannata enää rakentaa

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla varaudutaan siihen, että asukasluvun kasvaessa autoliikenteen määräkin kasvaa. Tämä on väärä olettama. Autoteitä ei kannata enää tehdä yhtään lisää, koska tulevaisuudessa ajoneuvoliikenteen määrä tulee romahtamaan.

Tähän on olemassa kolme syytä:

Etätyön lisääntyminen vähentää tarvetta liikkua paikasta toiseen. Etätyöstä on hypetetty jo vuosia, mutta mitään etätyön vallankumousta ei ole nähty. Enkä usko, että tullaan näkemäänkään. Ihmiset haluavat mennä työpaikoille. Mutta yhä suuremmassa osassa yrityksistä etätyö on mahdollista ja etätyön määrä tulee varmasti kasvamaan. Tämä vähentää työmatkaliikenteen määrää. Etätyöstä puhuttaessa on myös syytä ottaa huomioon tapaamisten järjestäminen etänä. Tänä päivänä on ihan arkipäivää ehdottaa, että esimerkiksi toistuvat tapaamiset pidetään videoyhteyden yli. Vielä viisi vuotta sitten se oli harvinaista. Etäpalaverit säästävät kaikkien aikaa – ja vähentävät osaltaan liikenteen määrää.

3D-tulostimien kehittyminen vähentää kuljetustarvetta. Merkittävä osa rahtiliikenteestä on hyödykkeiden siirtelyä paikasta toiseen. 3D-tulostamisen myötä monimutkaiset tavaravirrat muuttuvat yksinkertaisemmiksi raaka-ainevirroiksi. Ajatellaanpa esimerkkiä. Himangalla tehdään teräskisko. Kisko kuljetetaan Ouluun, jossa siitä tehdään ruuveja. Ruuvit kuljetetaan Helsinkiin, jossa sitä käytetään tuolin rakennukseen. Tuoli kuljetetaan Joensuuhun myytäväksi. Tämän ruljanssin sijaan Joensuuhun voitaisiin vain kuljettaa raaka-aineet, joista tuoli tulostetaan paikan päällä. Tämä saattaa kuullostaa ihan utopialta, mutta jo nyt voidaan tulostaa ruokaa ja taloja.

Vuonna 2000 kännyköissä oli kaksiväriset “viisiriviset” näytöt. Nykypuhelimissa on miljoonia värejä ja miljoonia pikseleitä. Jos 3D-tulostaminen kehittyy samaa vauhtia, tuntemamme maailma tulee olemaan kymmenen vuoden päästä hyvin erinäköinen kuin nyt.

Älyautojen ja älyliikenteen kehittyminen sujuvoittaa liikennettä. Googlen älyautot suhaavat jo Kalifornian teillä. Telsan tuorein ohjelmistopäivitys toi mukanaan älykkäitä ominaisuuksia. Apple on tuomassa omaa älyautoaan markkinoille mahdollisesti jo lähivuosina. Ûber uhoaa älyautojen puolesta. Automaattisesti ajavat autot ovat lähempänä kuin osaamme odottaakaan.

Ihmiset ovat surkeita kuskeja. Älyautot voivat pitää lyhyempiä turvavälejä, ajavat vähemmän kolareita eivätkä tarvitse liikennevaloja. Liikenne sujuvoituu ja ruuhkia on vähemmän. Älyautojen myötä myös yhteiskäyttöautojen määrä lisääntyy. Omaa autoa ei kannata enää omistaa. Tämä selkeyttää huomattavasti logistiikkaa ja liikennevirtoja, kun yksi auto voi palvella useiden ihmisten tarpeita.

Näiden tosiasioiden vuoksi nykymuotoinen tuntemamme liikennejärjestelmä tulee muuttumaan radikaalisti. Tämä johtaan myös suoraan ainakin kolmeen johtopäätökseen:

  • Mikäli olet ammatiltasi autonkuljettaja, suosittelen varautumaan uranvaihtoon.
  • Helsingissä on ehdottomasti edistettävä moottoriteiden muuttamista kaupunkibulevardeiksi ja muita vastaavia projekteja.
  • Isoja liikennehankkeita pitää miettiä siitä näkökulmasta, että ajoneuvoliikenteen määrä ei välttämättä jatku nykyennusteiden mukaisesti.

Jos aloit pitää minua nyt hulluna, niin ymmärrän. Nämä ennusteet on tehty foliohattu päässä. Uskon kuitenkin, että edelläkuvaamani muutokset ovat tapahtumassa. Niiden vaikutuksia nyky-yhteiskunnan rakenteisiin on vaikea ennustaa, mutta parhaimmillaan (tai pahimmillaan?) ne voivat olla dramaattisia. Suurin virhe on istua paikallaan ja olettaa, että kaikki pysyy ennallaan. Ja rakentaa lisää moottoritietä.