Pyöräleikit eivät ole tytöille

Erinäisistä syistä johtuen etsin netistä hiljattain sormipyörää. Sormipyörä on sellainen ihan pieni lelupyörä, jota ohjaillaan sormin.

Löysinkin sormipyöriä Kuopiolainen leluliike Partasen valikoimista. Vereni kuitenkin seisahtui, kun huomasin pyörän olevan Pojille-kategoriassa. On jo aika vanha juttu vetää herne nenään lelujen tyttöpoikajaottelusta, mutta näin pyöräilevän tytön isänä en mitenkään käsitä miten fillari on poikien lelu! Kun pulssini tasaantui, lähetin seuraavan kyselyn kauppaan:

Moikka,

Olen etsimässä lelua lahjaksi 8-vuotiaalle tyttärelleni. Tyttäreni on kovin kiinnostunut pyöräilystä ja hän on tykännyt leikkiä sormiskeiteillä. Löysinkin kaupastanne tällaisen sormipyörän:
http://www.lelupartanen.fi/pojille/13144-sormipyoraramppi-6410412376459.html

Ikäväkseni huomasin kuitenkin, että kyseinen lelu oli osoitettu pojille. Haluaisinkin nyt kysyä, että soveltuuko kyseinen lelu tyttärelleni, joka kuitenkin pitää pyöräilystä. Mahtaako lelussa jotain sellaista, joka edellyttää, että leikkijällä on penis?

Ystävällisin terveisin
Jaakko Alajoki

Katsotaan mikä on vastaus.

Posted in

,

6 responses

 1. Matti Merivirta Avatar
  Matti Merivirta

  Huoh, mistä teitä mielensäpahoittajia riittää? 😀 Et sitten itse osaa päätellä, että voiko tyttö käyttää lelua, jota myydään “pojille” -kategoriassa?

  1. kampiapina Avatar
   kampiapina

   Moikka Matti!

   En varsinaisesti pahoittanut mieltäni lelukaupan omituisesta tavasta jaotella tuotteensa. En vain voi käsittää sitä, miten pyörä on poikien lelu. Onko sinulla olemassa tähän jokin selitys? Tappajarobottien ja pinkkein röyhelönukkekotien osalta olen menettänyt toivoni, mutta tämä pyörä ei vain mene jakeluun.

   Osaan onneksi itse päättää mistä leluista lapseni pitää. Halusin vain kuulla kauppiaan näkökulman asiaan.

 2. tommi Avatar
  tommi

  Muuten ihan asiallinen kommentti. Paitsi että viimeisestä lauseesta paistaa läpi kirjoittajan riemu siitä että on onnistunut löytämään jotain mistä voi tyrmistyä moraalisesti.

 3. kampiapina Avatar
  kampiapina

  Kauppa vastasi nopeasti ja asiallisesti:

  “Lelumme ovat jaettu kategorioihin niiden myynnin mukaan. Noin 90% poikien leluista ostetaan pojille ja 90% tyttöjen leluista ostetaan tytöille. Mikään ei estä kuitenkin tekemästä toisin. Hienoa että tyttönne on kiinnostunut pyöräilystä! Sormipyörä sopii erinomaisesti myös tytöille. ”

  Minulle jää edelleen hieman epäselväksi, että miten polkupyörälelu on alunperin päätynyt poikien osastolle. Mutta oikeasti en tiedä lelujen vähittäiskaupasta mitään, joten en ehkä ole oikea ihminen arvioimaan tätä asiaa.

  Jotenkin kuitenkin tuntuu, että lelut olisi viisaampaa jaotella modernimmin kategorioihin käyttötarkoituksen mukaisesti. Esimerkiksi BR-lelut tekee asian aika nätisti:
  http://www.br-lelut.fi/tuoteryhmaemme/

  Saattaa olla myös, että elän jossain punavirheässä kuplassa, jossa kiinnitetään huomiota kaikenmaailman epäoleelliseen hömppään, kuten sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

 4. Reijo Reiska Avatar
  Reijo Reiska

  Sukupuolinen tasa-arvo on ihan jees mutta miksi juuri se pyörä on niin iso ongelma. Autot saa kyllä jaotella pojille mutta kun kyse on pyöräilystä tilanne muuttuu radikaalisti? Enemmän tässä paistaa läpi kirjoittajan fanaattisuus nimenomaan pyöräilyyn mikä on ihan ok mutta toivottavasti lapsesi saa ostaa auton leluksi itselleen halutessaan oli tyttö tai poika.

 5. Mielestäni aivan mahtavaa, että laitoit aiheesta tuollaisen palautteen!