Läski tuli taloon

Parin vuoden jahkailun jälkeen päätin viimein joulun alla ostaa leveärenkaisen fatbiken. Kuten pyörähankinnoissani aina, ratkaisevana muuttujana oli riittävän iso pyörän runko. Olen lapsena kaurapuuroni syönyt ja minulla on pituutta hiukan yli kaksi metriä. Periaatteessa XL/21″ runko on minulle riittävän iso. Pidennetyllä stemmillä ja satulaputkella ajoasennon saa kohdilleen. Mutta kokemuksesta tiedän, että hieman liian pieni runko vaivaa jatkuvasti ajaessa. Jokainen vihlaisu polvessa ja kipu selässä menee liian pienen rungon piikkiin ja ennen pitkää haluan pyörästä eroon. Siispä vaatimuksena oli kokoluokka XXL/23″.

Kävin läpi eri valmistajien valikoimia ja seuraavilta valmistajilta ei riittävän isoa runkoa löytynyt: On One, Trek, White, Felt, Salsa, Charge, Crescent, Kona ja Specialized. Trekin Farleyta saa 21,5-tuumaisena, mutta pyörässä on itseasiassa aika kapeat renkaat (3,8″). Jos läskilinjalle lähdetään, niin laardia pitää olla riittävästi!

Vain Surlyn ja Maxx:in valikoimista löytyi sopivankokoisia pyöriä. Surlyn Moonlander oli erittäin houkutteleva vaihtoehto. Arvostan legendaarista merkkiä ja aito teräsrunko houkutti. Parin tonnin budjettini oli kuitenkin Moonlanderille hiukan liian tiukka. Surlyn saatavuus vaikutti myös aika heikolta.

Maxx taasen on Saksalainen pyörämerkki, joka oli minulle entuudestaan tuntematon. Heillä oli kuitenkin useita isokokoisia fatbikeja ja alumiininen jäykkä Jagamoasta-malli oli lähtöhinnaltaan budjetissa. Maxxin erikoisuus on pyörien kustomoitavuus. Jokainen pyörä rakennetaan ostajan toiveiden mukaan. Käytännössä ostovaiheessa speksit voi valita joukosta annettuja vaihtoehtoja. Maxxilla ei ole verkkokauppaa, mutta verkko-ostajat voivat tilata pyöriä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Jagamoasta-pyörä on ilmeisen uusi, koska arvioita ei netistä juuri löytynyt. Pyörän ominaisuudet olivat kuitenkin paperilla kohdallaan, koko riittävä ja hinta hyväksyttävissä. Pienen taustojen Googlettelun jälkeen päätin lähteä pyörää tilailemaan.

Maxxin asiakaspalvelu toimi hienosti. Sähköposteihin vastattiin lähes välittömästi ja aina ystävällisesti. Konfiguroin pyörän speksit kohdilleen nettisivujen konfiguraattorilla ja lähetin tilaukseni vapaamuotoisena sähköpostina. Rahat piti maksaa etukäteen tilisiirstona Maxxin tilille. Tässä kohtaa hieman jännitti. Maxx kasaa jokaisen pyörän erikseen ja lupaa valmistusajaksi kymmenen päivää. Arvio piti paikkansa ja pyörä lähti ajallaan kohti Suomea. Toimituksen piti kestää viisi päivää, mutta se venähti lopulta melkein kahteen viikkoon.

Pyörä saapui valtavassa pahvilaatikossa käytännössä kasattuna ja säädettynä. Vain polkimet piti kiinnittää ja ohjaustanko laittaa suoraan. Renkaissa oli ilmat ja ketjuissa öljyt valmiina. Helppoa kuin heinänteko.

Olen nyt ajellut pyörällä viikon sekä työmatkaa että testipätkiä metsässä ja kaikki on toiminut moitteetta. Pyörä vaikuttaa lupaavalta ja pakko sanoa, että olen pitkästä aikaa erittäin innoissani uudesta fillarista!

Ajokokemuksista raportoin myöhemmin, kunhan saan lisää testikilometreja alle.

2 responses

 1. tetedecourse Avatar
  tetedecourse

  Näyttipä konfigurointi helpolta, pannaan sivu talteen jos harkitsen joskus fatbikeä.

 2. Juize Avatar
  Juize

  Näyttää melkoiselta monsterilta kun ei ole pikkupojille tarkoitettu.
  Laitahan tarkemmat tiedot osista jne..