Talvipyöräilijän seitsemän käskyä

Valkoinen kaunis lumivaippa peitti viikonloppuna Helsingin. Tuore lumi kimalteli auringon paistaessa kipakassa pakkassäässä, lapset riemuitsivat pulkkineen ja perheet nauttivat kuumaa kaakaota yhteisellä hiihtoretkellä.

Lumi on hieno asia, mutta pyöräliikenteen se sotki täysin. Viikonlopun jäljiltä tuntui kuin kaupunkin olisi vaihdettu allani. Ei se mitään. Ihminen on luonnostaan selviytyjä. Siksi laadinkin seitsenkohtaisen listan miten selviät talvipyöräilystä Helsingissä:

 1. Unohda. Unohda pyörätiet. Unohda pyöräkaistat. Unohda pyörätaskut. Niitä ei enää ole. Lumi on peittänyt kaikki katumaalaukset ja aurattu lumi peittää pyörätiet. Pyörätieverkosto on kesälläkin epälooginen, vaikeaselkoinen ja huonosti merkattu, joten talvella niiden löytäminen lumen alta on mahdotonta. Unohda siis suosiolla kaikki ja aja sieltä mistä hyvältä tuntuu.
 2. Väistä. Kohdasta yksi johtuen muu liikenne käyttää niitä väyliä, joilla totuit aikaisemmin ajamaan. Yhtäkkiä pyörätiet ovat täynnä autoja, lunta ja jalankulkijoita. Opettele siis väistämään.
 3. Hyppää. Lumiaurojen jäljiltä jää lumivalleja ristiin rastiin. Kannattaa opetella cyclocross-pyöräilijöiden suosima bunny hop -hyppytekniikka, jotta aina ei tarvitsisi jalkautua taluttamaan.
 4. Kävele. Välillä törmäät valliin jonka yli ei pääse hyppäämällä tai tienpätkään jonka läpi ei pääse ajamalla. Valmistaudu siis kävelemään.
 5. Varustaudu. Matkanteko muuttuu mukavaksi kun on oikeanlaiset varusteet! Talvella pyöräillessä on syytä olla vähintään lumilapio mukana. Suositeltavia varusteita on myös bobcat, kuumailmapuhallin ja ilmatyynyalus.
 6. Vihaa. Matkalla kertyvää vihaa ei kannata purkaa kanssaliikkujiin tai aurakuskeihin. Se ei auta mitään. Sen sijaat voit purkaa vihaasi seuraavin konstein:
  – Pingaa Facebookissa Pekka Sauria.
  – Lähetä vihatwiittejä @rakennusvirastolle.
  – Postaile kuvia Facebookin Minä auraan lumet pyörätielle -ryhmään.
  Avaudu vaikeasta elämästä kevyenliikenteenväylällä Fillarifoorumilla.
  – Huuda takapihalla.
 7. Nauti. Koska edellämainituista syistä suurin osa jättää pyörän kotiin, nauti vapautuneesta tilasta!