Mitä pyöräily maksaa?

Olen arvioinut, että pyöräileminen maksaa minulle noin satasen kuukaudessa. Insinöörimieleni ei saanut sisäistä rauhaa ennen asian todistamista. Olenkin siis pitänyt kirjaa tänä vuonna kaikista pyöräilyhankinnoistani. Listalle on päässyt pyörät, varaosat, työkalut, vaatteet ja huoltotyöt. Mukaan ei ole laskettu pyöräilyyn liittyviä ravinteita eikä pyöräretkien kuluja (majoitus, matkat jne).

Vuoden 2014 loppusumma on piirun yli 5000 euroa. Lukemaa vääristää se, että olen ostanut kaksi pyörää, joista toinen on myynnissä. Myyntitulo luonnollisesti pienentää kokonaissummaa ja toisaalta pyörän elinkaari venyy usealle vuodelle. Ilman pyörien ostokuluja loppusumma on maltillisempi, reippaat 1200 euroa. Käytännössä tämä pitää sisällään pyöräilyn juoksevat kulut. Ajan kolmella pyörällä ja vuoden 2014 kokonaiskilometrimäärä on noin 5000 kilometriä (tästä oma blogikirjoitus myöhemmin). Tästä päästään kahteen lukemaan:

  • Pyöräily maksaa minulle 100 euroa kuukaudessa.
  • Pyöräily maksaa minulle 24 senttiä kilometriltä.

Oheinen piirakka havainnollistaa mihin kaikkeen rahat uppoavat. Suurin rahareikä on ollut tänä vuonna varaosat. Tämä selittyy sillä, että päivitin työmatkajuhtaan haarukan ja ostin uuden takakiekon.

Screen Shot 2014-12-30 at 19.30.58

Maantieteellisesti ostot jakautuvat seuraavasti ulkomaisten ja kotimaisten kauppojen väliltä:

karva

Onko tämä sitten paljon vai vähän? Minulle pyöräily on tärkein tapa liikkua ja urheilla. Otetaanpa rinnalle siis vertailun vuoksi joitakin hintoja:

  • HSL:n matkakortin kausikortti (seutu) vuodeksi maksaa 1000 euroa, eli kuukaudessa 83 euroa. Koska kuljen pyörällä, en tarvitse matkakorttia.
  • Elixian salikortti maksaa 71 euroa kuukaudessa. Olen todennut, että aika moni muukin harrastus maksaa helposti satasen kuussa.
  • Autoilun hintaa en jaksa laskea, mutta se on enemmän.

Verrattuna näihin hintoihin koen saavani sataselle vastinetta. Toisaalta se myös kertoo, että pyöräily ei ole ilmaista, vaan vaatii jatkuvia investointeja.

Juttua muokattu: Lisäsin tiedon ostomaasta.