Mihin kaupunkipyöriä tarvitaan?

Helsingin Sanomat uutisoi 8.9.2014, että Helsingin kaupunki on taas etsimässä kumppania kaupunkipyörien hankintaa varten. Luulin, että sopimus JCDecaux’n kanssa oli jo olemassa, ja pyörien tulo olisi varmaa. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ollut, koska uusi sopimus on haussa.

Olen seurannut sivusta kaupunkipyöräprojektia ja odotan innolla niiden tuloa. En siksi, että aikoisin ajaa niillä. Kaupunkifillarit ovat luultavasti ajettavuudeltaan huonoja, minulle liian pieniä ja maksavatkin vielä. Ajan mieluummin omalla pyörällä – se kun on kuitenkin melkein aina mukana.

Kaupunkipyöristä on minulle kuitenkin paljon iloa. Merkittävintä on se, että se tuo teoriassa parhaimmillaan 1500 kappaletta pyöriä liikenteeseen. Tällainen pyörämäärä näkyy kantakaupungissa. The Washington Post kirjoitti 17.4.2014, että mitä enemmän pyöriä on liikenteessä, sitä turvallisempaa pyöräily itseasiassa on:

“As more people bike and walk, cycling and pedestrian fatalities actually decline.”

Kun kadut täyttyvät pyöristä, ajoneuvoliikenne harjaantuu ottamaan pyöräilijät huomioon ja pyöräilystä tulee turvallisempaa. Pyörien lisääntynyt määrä vaikuttaa myös kaupunkisuunnitteluun. Mitä enemmän pyöriä, sitä parempia väyliä heille suunnitellaan.

Jokainen katukuvaan ilmestyvä lisäpyörä siis parantaa minunkin pyöräilyolojani. Siksi odotan kaupunkipyöriä.

One response

  1. Polkupyörä on myös ajoneuvo, joten tuo ilmaus ajoneuvoliikenteen harjaantumisesta on mielestäni hiukan harhaanjohtava. Tosin on useita satunnaispyöräilijöitä, joille lisääntynyt pyöräajoneuvoliikenne näyttää hyvää mallia: pyörätielläkin löytyä helpommin oikeanpuoleinen liikenne yms. perusjutut kun on useampi näyttämässä esimerkkiä.