Uusi haarukka polkupyörään

Uuden haarukan ostaminen polkupyörään voi tuntua jännittävältä. Vaihtoehtoja paljon ja koska hinnatkit ovat vähintään satasia, ei tekisi mieli ostella huvikseen väärän kokoisia palikoita. Haarukan ostaminen ei ole kuitenkaan mitään salatiedettä. Uuden osan voi ostaa suhteellisen huolettomasti, kun ottaa huomioon neljä asiaa:

Web

1. Kaulaputken halkaisija (steerer)

Pyörän rungossa on varattu haarukalle tietynkokoinen reikä. Etuhaarukan on sovittava tähän aukkoon. Yleisimpiä standardikokoja on kolme:

 • 1″
 • 1 1/8″
 • 1 1/4″, uudempi ja harvinaisempi

Homma on näiltä osin melko selkeä. Jos pyörässä on tilaa tuumaiselle haarukalle, siihen on turha yrittää survoa isompaa putkea. Vastaavasti liian pieni putki liian isoon aukkoon jää väljäksi. Tosin jälkimmäisessä tilanteessa on mahdollista ostaa adapteri, jolla liian pienen putken saa asennettua.

2. Akselista kruunuun (axle-to-crown)

Tärkeää on ostaa jotakuinkin samankorkuinen haarukka kuin mitä pyörään on suunniteltu. Tässä kohtaa oleellisinta on renkaan tuumakoko: 26″ vai 29″. Uuden haarukan pitää olla suunniteltu samankokoiselle renkaalle. Haarukan korkeuden ilmaisemiseen käytetään akselista kruunuun mittaa, joka tarkoittaa matkaa pyörän akselilta siihen kohtaan, jossa haarukka “jakautuu kahtia”. Kuva selventää asiaa.

Tämän mitan kanssa pelailu ei ole mitään millintarkkaa puuhaa. Itse esimerkiksi ostin maasturiini 4 cm matalamman haarukan. Sain vähän matalamman ajoasennon. Jotain järkeä kannattaa kuitenkin käyttää, koska uskoisin esimerkiksi 15 cm lyhyemmän haarukan murhaavan ajettavuuden aika tehokkaasti.

3. Kaulaputken pituus (steerer length)

Kaulaputken on oltava riittävän pitkä. Jos ostat liian lyhyen putken, se jää rungon sisään, eikä ohjaustangon kannatinta eli stemmiä saa ollenkaan paikalleen. Liian pitkä putki ei haittaa, koska ylimääräiset on tarkoitus sahata tarpeen mukaan pois.

Omien kokemusteni mukaan tätä mittaa kerrotaan verkkokaupoissa aika harvoin. Useimmiten putki on kuitenkin lähtökohtaisesti riittävän pitkä.

4. Jarrut

Haarukassa tulisi olla kiinnikkeet jarruillesi. Maastopyörissä voi olla vannejarrut (caliper- tai v-jarrut) tai levyjarrut. Joissakin haarukoissa on paikat molemmille, joissakin vain toisille. Jotta homma ei menisi liian helpoksi, levyjarrujen kiinnitykseen on erilaisia standardeja. Pääasiallisia kiinnitystapoja ovat post mount ja international standard. Eri kiinnitystapojen välille on olemassa adaptereita.

Vasemmalla post mount -kiinnike ja oikealla international standard -kiinnike.
Vasemmalla post mount -kiinnike ja oikealla international standard -kiinnike. Kuvat: Bike198

 

Nyt sitten vaan nämä tiedot korvan taakse, ripaus onnea matkaan ja ostoksille! Ei pitäisi mennä ihan metsään.

2 responses

 1. sake Avatar
  sake

  Kiitos todella paljon tästä tietopaketista.
  En ole tajunnut noista haarukoista mittään ja uutta oon vähän haaveillu, tämän avulla uskallan haaveilla lisää.

 2. Markku Ikäheimo Avatar
  Markku Ikäheimo

  Hei
  Mutta jos vanhassa keulaputkessa on kierteet…. netissä myyytävissä joustetuissa haarukoissa ei mainita kirteitä.