Onko sähköauton hiilijalanjälki pienempi kuin pyörän?

Meidän firman kesäjuhlaan oli vuokrattu siirtymiä varten autoksi Tesla Model S sähköauto. Model S on täysiverinen urheiluauto, joka ei todellakaan jätä kylmäksi. Muiden autonvalmistajien sopii aloittaa vapina.

Heitin porukassa väitteen asiaa sen enempää miettimättä, että pyöräilyn hiilidioksidipäästöt ovat kuitenkin edelleen pienemmät kuin sähköauton. Sitten aloin miettiä asiaa tarkemmin. Jos lataa sähköautoa aurinko- tai tuulisähköllä, ajonaikaisia hiilidioksidipäästöjä ei teoriassa tule lainkaan. Sen sijaan pyöräilijä joutuu syömään korvatakseen pyöräilyn kuluttaman energian. Näinollen sähköauton käyttö on ilmakehän kannalta parempi vaihtoehto kuin pyöräily!

Jos pyöräilen kilometrin ja hankin energian syömällä banaania, tuotan hiilidioksidipäästöjä 40 grammaa*. Jos syön aamiaismuroja ja maitoa, päästöt ovat 56 grammaa. Jos tahdon todella sulattaa jäätiköt, syön juustohampurilaisen ja tuotan päästöjä 125 grammaa. Määrät ovat pieniä, mutta ratkaisevasti suurempia kuin sähköauton nolla.

Koska molempien vaihtoehtojen hiilidioksipäästöt ovat joka tapauksessa säälittävän pieniä, on hyvä ottaa laskelmiin mukaan myös valmistuksen aikana syntyvät päästöt. Auton valmistuksen hiilidioksidipäästöistä löytyy monenlaisia arvauksia, mutta käytän lukua 17 000 kg, koska se on mukavan iso. Pyörän valmistuksen hiilidioksidipäästöt jäävät lilliputtimaiseen 260 kg:hen. Valmistusvaiheessa auto siis ottaa hiilijalanjäljessä jonkin verran etumatkaa.

Paljonko pyörällä sitten pitäisi ajaa, että hiilijalanjälki ylittäisi sähköauton hiilijalanjäljen? Banaaneilla eläen minun pitäisi pyöräillä 425 000 kilometriä tuottaakseni 17 000 kg päästöjä. Nykyisellä pyöräilytahdillani tuon matkan ajamiseen menisi minulta 85 vuotta. Hampparia popsimalla 27,2 vuotta.

Voin siis huokaista helpotuksesta. Pyöräilyä uskaltaa yhä kutsua ekologiseksi.

* Lähde: Pyörä ja ihminen – Miten pyörä ja polkija pelavaat yhteen

Posted in

5 responses

 1. Tuomas Avatar
  Tuomas

  Olettaen tietysti että hiilidioksidilla edes on jokin merkittävä vaikutus ilmastonmuutokseen.

  Jos annetaan oletuksen olla voimassa, niin:

  Kai ne renkaat kuluu sähköautossakin. Ja muutkin jutut. Eli ihan päästötöntä ei ajelu ole.

  Kuin myös tuuli-, aurinko- ja vesisähkökin tuottaa päästöjä. Ihan itsekseen se energia sähköksi muunnu.

  1. kampiapina Avatar
   kampiapina

   Kyllä! Myös tieverkon ylläpidolle ja huolloille voidaan laskea päästöt.

 2. meinaat että se autoilija ei syö mitään?

 3. Juha Avatar
  Juha

  Millä perusteella sähköauto on “päästötön”? Saksassa suositaan voimakkaasti uusiutuvaa energiaa ja siellä energiateollisuuden päästöt ovat kolminkertaiset Suomeen verrattuna (per Mwh). Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin sähköauto kuluttaa sähköä. Sähköä ei tuoteta sähköllä, vaan esim. hiilellä. Hiilen polttaminen sähköksi ja sen käyttäminen autossa on musertavasti luonnolle haitallisempaa kuin ajaminen bensiinimoottorilla. Lähteet löydätte helposti.

  1. kampiapina Avatar
   kampiapina

   Tokihan siis sähköauto kuluttaa sähköä, joka on tuotettava jollakin tavalla. Täysin hiilidioksidipäästötöntä sähköntuotantotapaa ei olekaan, eli vääjäämättä sähköauton ajaminen tuottaa päästöjä. Tuossa kohtaa vetäisin mutkia vähän suoriksi 🙂

   En tunne Saksan sähkömarkkinoita kovinkaan tarkkaan. Sähkön kokonaistuotannon päästöjen vertaaminen megavattituntia kohden ei kuitenkaan sinänsä ota kantaa yksittäisten sähköntuotantotapojen päästöihin. Olettamuksessani lähdin siitä, että sähköauton sähkö tuotettaisiin nimenomaan uusiutuvilla menetelmillä.