Rikastu pyöräilemällä

Yleensä kilometrikorvaus liitetään autolla ajamiseen, mutta tiesitkö, että pyörällä ajamisesta voisi myös nostaa kilometrikorvauksia?

Kilometrikorvaus on maksu, jota työnantaja voi maksaa työntekijän tekemistä matkoista. Killometrikorvausta ei ole lain mukaan pakko maksaa, mutta verottaja on määritellyt tietyt rajat, joiden puitteissa kilometrikorvausta voi nostaa verottomasti. Korvauksen suuruudesta sovitaan työsopimuksessa ja laajemmin työehtosopimuksessa. Kilometrikorvausta ei voi nostaa kodin ja työpaikan välisistä matkoista, vaan ajon pitää olla “tilapäinen matka, joka tehdään työhön liittyvien työtehtävien takia”.

Verottajan silmissä pyöräily kuuluu “muu kulkuneuvo” -kategoriaan, josta voi nostaa korvausta verottomasti 10 senttiä kilometriltä. En ole itse koskaan tullut asiaa ajatelleeksi enkä ole nostanut pyöräillyistä työmatkoista korvauksia. Tänä vuonna ajattelin ainakin kirjata kaikki työmatkat ja harkita korvausten nostamista. Viime vuonna olen kirjannut 3600 kilometriä hyötyajoa. Karkea arvioni on, että tuosta 1000 kilometriä voisi olla sellaista matkaa, jotka oikeuttaisivat verovapaan kilometrikorvauksen nostoon. Se tarkoittaisi siis sataa euroa vuodessa. Ei sillä nyt rikastumaan pääse, mutta saahan sillä jo uudet jarrupalat, ketjuöljyä ja parit sisäkumit!

Jutun kuva napattu on työmatkalta yrityksen strategiapäivään. Tuolta matkalta voisin nostaa kilometrikorvauksia.

One response

  1. Asiaan liittyen, työkkäri maksaa työnhakumatkasta matkakulukorvauksen ja käsittääkseni korvaus ei riipu käytetystä kulkupelistä. Vuosia sitten selvittelin asiaa melko perusteellisesti ja päädyin siihen tulokseen että pyöräilemälläkin rahat pitäisi saada ulos. Esimerkiksi työnhakureissu Kouvostoliitosta Inariin tsykäämällä olisi varmaan jo ihan polkemisen arvoinen keikka. 🙂