Suomen halki pyörällä: Nordkapp – Espoo -reissun varustelista

Ajoin heinäkuussa seitsemässä päivässä Suomen halki pyörällä 1600 km:n matkan Nordkapista Espooseen. Kokemukset itse reissusta löytyvät YouTube-kanavaltani. Siihen liittyen julkaisen nyt listan kamoista, joita pakkasin mukaani.

Minulla on ollut jo vuosia varustelista retkeilyyn, jonka pohjalta pakkaan tavarat. Lopulliset mukaan lähtevät varusteet elävät vähän reissun luonteen mukaan. Tämäkin lista on tehty tuon suunnitelman pohjalta. Tein etukäteen useita harjoitusreissuja, joiden perusteella hienosäädin listaa paremmaksi ja paremmaksi. Viimehetken lisäyksiä ei tullut kuin muutama.

Täydellisessäkin listassa on puutteensa. Tästä listasta puuttui pyöräilykengät. Enhän minä nyt lähtisi pyöräilemään ilman pyöräilykenkiä? Eihän niitä tarvitse laittaa listaan! Ellei sitten satu istumaan autossa kahta päivää ennen lähtöä. Huomasin pyöräilykenkien jääneen kotiin Kilpisjärvellä. Koko kenkäsaaga oli oma pieni seikkailunsa, johon en mene nyt sen syvemmin (löytyy YouTubesta). Mutta kengät on nyt lisätty listaan.

Pyörä pakattuna.

Vaatteet

 • 2 x pitkähihainen tekninen ajopaita
  Näitä en käyttänyt ajaessa. Käytin itseasiassa yöllä nukkuessa.
 • 2 x ajohousut
  Kierrätin housuja päivittäin. Pesin sekä kuivatin toisia ja toiset pidin jalassa. Puolessa välissä reissua aloin pitää kaksia housuja päällekkäin ja ostin kolmannet housut.
 • Lisälahkeet
  Ei ollut käyttöä.
 • Lyhythihainen tekninen pyöräilypaita
 • Pyöräilykengät
  Nämä siis unohdin kotiin! Lisäsin listaan jälkeenpäin 🙂
 • 2 x sukat
  Sukkien kohdalla noudatin samaa strategiaa kuin housujen. Vaihdoin päivittäin ja pesin sekä kuivasin toisia.
 • 2 x alushousut
  Hemmottelin itseäni ja vaihdoin yöksi “normaalit” vaatteet. Käytin samoja kolme päivää ja sitten vaihdoin puhtaisiin.
 • Puffi
  Ei ollut käyttöä
 • Pyöräilyhanskat
  Ostin mahdollisimman topatut. Silti kädet puutui.
 • Casual shortsit
  Käytin öisin.
 • Casual t-paita
  Kuin myös päällä vain yöllä. Pitkähihaisen teknisen paidan sijasta olisi ollut mukavaa olla toinen puuvillainen t-paita.
 • Overshoet
  Jätin lopulta kotiin.
 • Pipo
  Kylminä öinä olisi mukava nukkua pipo päässä. Säätiedotus ei kovin kylmiä öitä lupaillut, joten jätin kotiin.
 • Sadetakki
  Mukana oli vedenpitävä pieneen tilaan puristuva pyöräilytakki, joka oli päällä joitakin tunteja viimeisenä päivänä.
 • Sadehousut + särmärit
  Sadehousut keikkui kivasti etulaukun päällä koko matkan. Ei ollut päällä kertaakaan.
 • Retkipyyhe, Alpkit Osmo
 • Pyöräilylippis
  Ehdoton helteellä, estää hien valumisen silmiin – ja sitä hikeähän riitti.

Ruokailu

 • Muki, Mil-Tec
  Mukaan lähti peltinen muki. Sillä oli lopulta hyvin minimaalisesti käyttöä. Olisin pärjännyt ilman.
 • Spork, Light my fire
  Olin jostain saanut päähäni, että söisin mysliä aamuisin. Ilma oli niin kuuma, että minkään kuivan myslin mökeltäminen ei käynyt mielessäkään aamuisin. Olisin pärjännyt ilman.
 • 2 l juomareppu, Evoc CC 3L
  Juomareppu on tällaisella reissulla aivan älyttömän kätevä. Pari kiloa painoa kulkee selässä huomaamatta. Juominen käy huomattavasti kätevämmin kuin pullojen kaivaminen laukkujen seasta. Join käytännössä vain repusta. Kun reppu tyhjeni, siirsin vettä pulloista reppuun.
 • 2 x 0.75 l vesipullo
  Mukaani mahtui siis 3,5 litraa juotavaa. Ajatukseni oli pitää toisessa pullossa suolattua mehua ja toisessa vettä. Ilma niin lämmin, että mehupulloon alkoi heti muodostua uutta elämää ja pidin sitten siinäkin vain vettä. Ostin näiden lisäksi 0,5 litran limuja selkätaskuun.
 • Suola
  Mukana oli pieni purkki suolaa, jota oli tarkoitus lisätä sokerimehun sekaan. Koska hylkäsin mehutaktiikan, niin suola jäi käyttämättä.
 • Lisäravintokuitu
  Jännitin etukäteen miten vatsa reagoi tienvarsiruokavalioon. Minulla on ollut aikaisemminkin jo ongelmana, että vatsa “hitsaa kiinni”. Syön normaalisti ruokalusikallisen pellavansiemenrouhetta päivittäin pitääkseni koneiston käynnissä ja jatkoin samaa linjaa myös tien päällä. Ei ollut ongelmia.

Majoitus

Arvoin majoitusvaihtoehtojen väliltä pitkään. Alunperin mietin riippumattoa, mutta testailujen jälkeen päädyin bivyyn. Nukun bivyssä paremmin ja se on nopeampi virittää käyttöön. Jos olisi halunnut kevennellä tosissaan, olisin jättänyt tarpin ja avaruushuovan kotiin. Mutta halusin varautua ja pakkasin vähän ekstraa. Bivyn, tarpin ja avaruushuovan yhdistelmä on pakkauskooltaan ja painoltaan kevyen teltan luokkaa. Teoriassa teltta tarjoaisi bivyä enemmän “liikkumatilaa” leiriytyessä. En kuitenkaan omista ultrakevyttä telttaa ja ne ovat melko kalliita, joten se ei ollut minulle aito vaihtoehto tällä kertaa.

Leiri pystyssä.
 • Bivy, Snugpak Stratosphere
  Majoitteena mukana oli bivy-teltta. Vaihtoehtona olisi ollut myös kevyempi Alpkit Hunka XL, mutta sen kanssa menettää verenimijöille pari litraa verta yön aikana.
 • Tarppi, DD Hammocks SuperLight
  Jos olisi satanut paljon vettä, pelkän bivyn kanssa homma olisi voinut elämä luiskahtaa vähän kosteaksi. Tästä syystä otin mukaan myös tarpin sadesuojaksi. Se oli käytössä varmuuden vuoksi yhtenä yönä. Vaan eipä silloinkaan satanut.
 • Avaruushuopa, Savotta Space Blanket
  Mukana oli myös avaruushuopa, jonka levitin maahan bivyn alle. Tästäkin olisi ollut enemmän iloa, jos olisi ollut tosi sateista.
 • Makuualusta, Sea to Summit Ultralight Insulated Mat
  Siirryin pari vuotta sitten solumuovialustoista ilmatäytteisiin. Se on parantanut merkittävästi unenlaatua.
 • Makuupussi, Halti Ultralight Explorer
  Otin lopulta mukaan tämän kevyen kesäpussin, jonka comfort-raja on +16. Yöt olivat niin lämpimiä, että ensimmäisen Nordkapissa vietetyn yön jälkeen olin pussin sisällä vain puolittain.
 • Tyyny, Sea to Summit Aeros
  Monet bikepackerit sallivat itselleen yhden ylellisyyden ja se on taskumatti. Minä sallin itselleni tämän ilmatäytteisen retkityynyn. Se menee tosi pieneen tilaan ja parantaa merkittävästi unenlaatua. Taskumatti jäi kotiin.

Kamerat

 • Pokkari + 2 akkua, Olympus Tough TG-5
  Hankin tämän kameran yhteistyössä Olympuksen kanssa voidakseni taltioida reissun kunnolla. Kameran optiikka on erinomainen ja se on iskun- sekä vedenkestävä. Videokuva on hyvälaatuista ja mikrofoni taltioi äänen hyvin. Kameralla voi ottaa myös RAW-kuvia. Käytän tätä kameraa ensisijaisesti spiikkien kuvaamiseen.
 • Actionkamera + 2 akkua, GoPro Hero5
  Ajon aikana kuvasin pääsääntöisesti GoProlla. Siinä on hyvä vakain ja laajakuvan ansiosta tärinät ei tunnu niin pahasti.
 • GoPro latauspiuha (USB-C)
 • 2 x 64 GB MicroSD-muistikortit + SD-adapteri
 • 2 x SD-muistikortit (64 ja 32 GB)
 • Muistikortinlukija kännykkään
  Ostin kännykkään sopivan muistikortinlukijan sillä ajatuksella, että voisin ladata muistikorteilta tien päällä materiaalit Dropboxiin. Muistikorttien kapasiteetti kuitenkin riitti, joten tälle ei lopulta ollut käyttöä.
 • Minikolmijalka

Elektroniikka

Wahoo opastaa ja Fenix valaisee.
 • Powerbank, VARTA Powerbank 16000mAh
  Virransaannista piti huolen powerbank. Latasin powerbankkia aina tauoilla ja sitten ajaessa latasin laitteita powerbankista. Taukopaikoilla powerbankin uskalsi jättää vartioimatta lataukseen kun taas kännykkää tai mittaria en olisi halunnut jättää töpseliin vahtimatta. Virta riitti mukavasti, powerbankin varaus ei käynyt kertaakaan alle 50%:ssa. Tässä mallissa oli myös kaksi usb-liitintä, joten sain ladattua kahta laitetta samanaikaisesti.
 • Virtalähde kahdella USB-liitännällä
  Pystyin tarvittaessa lataamaan kahta laitetta samanaikaisesti.
 • Kännykkä, Samsung Galaxy S7 Edge
  Hyvä kamera ja kestää vettä. Maksimivirransäästöt päällä ja vain tauoilla somettaessa bitti virtasi.
 • Otsalamppu
  Ei ollut käyttöä.
 • Pyörän takavalo
 • Pyörän etuvalo, Fenix BC30R
  Tämä on yksi luottovarusteistani. Akkukesto yli 20 tuntia alimmalla valoteholla (ihan oikeasti, myös pakkasella). Valo riittää pilkkopimeässä ajamiseen. Numeronäyttö kertoo jäljellä olevan paloajan. Hyvin jämäkkä rakenne ja kestää vettä. Latautuu USB-kaapelilla. Käytin tunneleissa ja parin pitkän ajopäivän iltana. Pimeämpään vuodenaikaan olisin ottanut varavalon mukaan, mutta en nyt. Jos valo olisi pettänyt, olisin käyttänyt joko otsalamppua tai ajanut ainoastaan valoisaan aikaan.
 • Kuulokkeet
  Elin harhaluulossa, että ehtisin ja jaksaisin illalla kuunnella musiikkia tai äänikirjoja. Turha luulo.
 • Pyöränmittari, Wahoo Elemnt Bolt
  Tykkään Wahoon mittarista, koska sen akunkesto on erinomainen vaikka navigaatio on päällä. Navigaatiota tarvitsin lopulta tosi vähän. Oikeastaan vain Tornio – Oulu välillä ja sitten Jyväskylän ympärillä. Muuten reitti oli aika itsestäänselvä.

Muut

Kangaskassi oli kiva. Ei tarvinnut tunkea näitä taskuihin kaupassa.
 • Vessapaperi
 • Linkkuveitsi
 • Käteistä
 • 2 x luottokortti ja ajokortti
 • Varapuhelin prepaid-liittymällä
 • 5 x nippusiteitä
 • Pätkä narua
 • Pätkä jesaria (pumpun ympärillä)
 • Kangaskassi
  Heitin matkatavaroihin viimehetkellä tosi pieneen tilaan puristuvan kangaskassin. Se osoittautui tosi käteväksi! Taukopaikoilla siirsin arvotavaroita kangaskassiin ja ne oli kätevä ottaa mukaan. Kaupassa oli kätevä heittää ostokset kassiin taskuun survomisen sijaan.

Hygienia & ensiapu

 • Laastaria
 • Pinsetit
 • 2 x Päänsärkylääke
 • Kipuvoide
 • Antibakteeriset pyyhkeet
 • Valkovaseliini
 • Hyttysmyrkky
 • Aurinkovoide
 • Käsidesi
 • Hammasharja
 • Hammastahna
  Jostain ihmeen syystä päätin ensin kevennellä ja pestä hampaat pelkällä vedellä. Ostin kuitenkin jo autoillessa menomatkalla kaupasta tahnan.
 • Korvatulpat
  Pelasti yöunet. En lähden enää koskaan luontoon ilman tulppia. Luonnon metelöinti häiritsee.

Huolto

 • 1 x varasisärengas
  Lähdin rohkeasti vain yhdellä varasisurilla. Olin ostanut pomminkestävät renkaat (ks. alempana), joihin oli vahva luotto.
 • Paikkasarja
 • Rengasraudat
 • 2 x Multitool
 • Ketjuöljy
 • Pieni pumppu
 • Varajarruvaijeri
 • Varalinkki

Laukut

Pyörälaukkujeni ytimen muodosti Ortliebin bikepacking-sarjan laukut, jotka hankin yhteistyössä North West Importin kanssa. Laukut on tehty laadukkaista materiaaleista, kaikki remmit ja kiinnikkeet ovat jämäköitä, ne ovat tilavia, täynnä hyvin suunniteltuja yksityiskohtia ja mikä parasta Ortlieb lupaa toimittaa laukkuihin 10 vuotta varaosia. Olen sanonut ennenkin, mutta pitkällä matkalla sitä vain haluaa, että laukut toimivat ja että niihin voi luottaa. Ortliebin laukkuja ostaessani bikepacking-sarjan runkolaukkua ja top tube -laukkua ei ollut vielä markkinoilla, joten ostin Restrapin laukkuja Ortliebin sijasta.

Alpkitin ohjaustankopussit on todella kätevät.

Pyörä

Pyöränä minulla oli Pelago Sibbo lähes alkuperäisessä kuosissaan. Ainoastaan ohjaustangon kannattimen vaihdoin 120 millisestä (6° kulma) 90 milliseen 17° kulmalla. Näin sain ajoasennosta vähän pystymmän. Renkaiksi valitsin Schwalbe Marathon Plussat 32 millisinä. Niillä on maine käytännössä puhkeamattomina renkaina, mitä arvostan, kun ajelen yksin tiettömien taipaleiden takana.

Siinä kaikki! Tässä vielä kaikki kamat yhdessä kuvassa:

Posted in

,

One response

 1. Jukka Lepistö Avatar
  Jukka Lepistö

  Erittäin hyvä kuvaus reissun tavaroista, kiitos!