Pyöräily on uusi Formula 1

Penkkiurheilu yhdistää ihmisiä. Urheilun seuraaminen tuo meidät yhteen, tarjoaa viihdettä ja vahvistaa kansallista identiteettiä. Kansakunta tarvitsee kovia urheilijoita, joiden edesottamuksia voimme jännittyä seuraamaan kisakatsomoiden äärelle.

Suomalaisethan ovat tunnetusti talviurheilu-, jääkiekko- ja formulakansaa. Mutta mitä tehdä kun formuloiden viehätys on romahtanut? Ketään ei oikein enää kiinnosta ylisäännelty politikoitunut yhden miehen näpeissä oleva epäekologista taakkaa selässään kantava sirkus. Ilmaston lämmetessä hiihtohommat kapenee marginaaliin. Aktiivisia mäkihyppääjiä on Suomessa sata – ei siltä pohjalta huippuja valikoida. Lätkääkin pelataan vain talvisin.

Suomi tarvitsisi ehdottomasti uusia lajeja, jotka yhdistäisivät kansaa!

Lajin olisi olisi hyvä olla jotenkin kansainvälisesti tunnustettu. Eukonkanto on ihan jees, mutta ei oikein kohota itsetuntoa pärjätä lajissa, jota ei harrasteta missään muualla. Lajin aloituskynnys olisi hyvä olla mahdollisimman matala. Näin saataisiin myös junioritoiminta rullaamaan. Harjoituspaikkoja pitäisi olla riittävästi. Esimerkiksi curling-halliverkoston rakentaminen olisi kallista.

Laji tarvitsisi myös päänavaajan. Jonkun, joka omalla työllään ansaitsisi menestyksen maailman huipulla. Jonkun, joka kääntäisi Suomalaisten katseet lajiin. Jonkun, josta tulisi esikuva nuorille ja vetäisi heitä lajin pariin. Jonkun, joka osoittaisi, että mekin voimme tässä lajissa pärjätä.

Keke Rosberg teki Suomesta 80-luvun alussa formulakansaa omalla työllään. Uusi laji tarvitsisi oman Kekensä.

Jalkapallo olisi loistava ehdotus, mutta nykytahdilla menestystä on näköpiirissä vuoden 2074 EM-kisojen alkulohkoissa.

Mikä siis neuvoksi? Mistä laji tähän huutavaan aukkoon kansallisessa identiteetissä?

Minulla on ehdotus: pyöräily.

Pyöräily on maailmalla kova juttu. Laji on helppo aloittaa – erityisiä harjoituspaikkoja ei tarvita. Juniorin pyöräilykamat maksaa murto-osan lätkävarusteista. Luonteeltaan laji sopii hyvin viidenkympin hiihtoa rakastavalle kansalle. Kilpapyöräily vaatii raakaa kestävyyttä, mutta myös terävää taktista silmää. Alalajeja löytyy mukavasti. Lumettomat talvet ei haittaa ja moottoriurheilun epäekologinen varjokin puuttuu.

Esikuvakin meiltä jo löytyy. Maailmalla loistavasti pärjännyt Lotta Lepistö osallistuu tänään Riossa naisten maantiepyöräilykilpailuun kello 18.15 Suomen aikaa.

En odota sitä, että Lotta ajaisi Suomen tänään maailmankartalle. Sen sijaan toivon, että Lotta vie tänään meitä askelen kohti pyöräilymaata. Tehkää siis kansallisteko ja kerääntykää vastaanottimien ääreen. Unohdetaan se bensan katku ja tehdään Suomesta pyöräilykansaa.