Ovatko autottomat erakkoja Ulla Palomäki?

Helsingin Sanomat uutisoi Espoolaisen kaupunginvaltuutetun Ulla Palomäen epätoivoisista lausunnoista liittyen autoilun rajoittamiseen. Menin tekemään sen virheen, että luin jutun. Jutussa esitettiin sen verran mielenkiintoisia väittämiä, että selvitin aihetta lisää ja kävin lukemassa Ullan omaa blogia (Pysäköinnin on oltava järkevää Espoossa ja Autopaikka- ja pysäköintipommi kytee Espoossa). Espoolaisena autottomana perheellisenä hyvätuloisena jutut särähtivät sen verran pahasti korvaan, että päätin laittaa Ullalle palautetta:

Hei Ulla,

Luin kirjoituksiasi koskien huoltasi autoilun olosuhteiden heikkenemisestä Espoossa. Valitettavasti teksteissäsi esitetään runsaasti väitteitä, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkansa. Yleensä pysyn erossa tällaisista keskusteluista ja vastakkainasettelusta, mutta nyt koen, että haluan auttaa sinua ymmärtämään ympäröivääsi maailmaa paremmin.

Olen kolmekymppinen diplomi-insinööri. Asun Espoon Leppävaarassa ja talouteemme kuuluu lisäkseni toinen aikuinen ja yksi kouluikäinen lapsi. Meillä ei ole omaa autoa. Liikumme jalan, julkisilla, pyörällä ja vuokra-autoilla.

Olen poiminut kirjoituksistasi lauseita, joihin haluaisin sanoa omat kommenttini.

“Halutaanko meistä tehdä erakkoja ja muutenkin sellaisia autottomia, joilla ei ainakaan ole asiaa Kehä III:n kodinkone- ja huonekaluliikkeisiin.”

En ole erakoitunut asuntooni, vaikka en omistakaan autoa. Vietän omasta mielestäni hyvin aktiivista ja liikkuvaa elämää. Liikun edellä mainitsemillani kulkuneivoilla. Voin myös tarvittaessa vierailla Kehä III:n tuntumassa. Ihminen voi liikkua muutenkin kuin autolla.

“Kuinka moni autoton espoolainen käy tapaamassa ystäviään esimerkiksi Vantaalla?“

Minä.

“Pyöräilyä pidetään yhä vertailukelpoisena kulkuvälineenä auton kanssa, vaikka kuinka tiedetään vallitsevat ilmasto-olot ja keskimääräiset pyörämatkat, jotka jäävät varsin lyhyiksi.”

Ajan päivittäin pyörällä parikymmentä kilometriä. Omien kokemusteni mukaan pyörä on nopein kulkuneuvo kaupungissa ja sillä pääsee myös ovelta ovelle, eikä koskaan ole pysäköintiongelmia. Pyöräilen ympäri vuoden.

Olet oikeassa siinä, että pyöräily ei ole vertailukelpoinen kulkuvälinen auton kanssa. Pyörä on nimittäin paljon kätevämpi.

“Emme voi luoda jotain uutta, uljasta yhteiskuntaa elämän realiteeteista välittämättä!”

Emme niin. Mutta “elämän realiteetti” ei tarkoita sitä, että kaikilla on auto.

“Sellon liityntäpysäköintiluolassa havaitsin puoli yhdeksän aikaan hallin ollessa jo melko autio jonkun kiertelevän ja katselevan mahdollista varastettavaa autoista. Tuli kiire häipyä hallista nopeasti.”

Nauroin ääneen luettuani tämän. Anteeksi.

Parkkihallit ovat auki ollessaan vartioituja. Antaisin sinulle nyt kunnallispoliittisena vaikuttajana kotitehtävän. Pyydä Sellon kauppakeskukselta ja poliisilta tukea väittämällesi, että parkkihallit ovat turvattomia. Tästä on varmasti olemassa tilastotietoa. Kun olet saanut tiedot, jaa ne meidän kanssamme*.

Se, että olet nähnyt Sellossa ihmisen kiertelemässä, ei vielä riitä vakuuttamaan minua parkkihallien turvattomuudesta.

“Pyöräilyinto karisee myös suhteessa kannettavien tavaroiden ja kuljetettavien lasten määrään”

Käy joskus testaamassa tällaista sähköavusteisena. Maksaa vähemmän kuin auto, aina löytyy parkkitilaa ja on yhtä nopeasti perillä.
babboe-city-velocargo_1

Helsingin Sanomissa kerrottiin sinun sanoneen seuraavasti:

”En voi ymmärtää, miksi niitä autoja ei haluta sinne kadulle. Silloinhan ne ihmiset elävöittäisivät niitä, liikkuisivat autolta tai takaisin autoon.”

Tästä pääsemme toiseen kotitehtävääsi. Tee vierailu naapurikaupunkiin Helsinkiin. Mene seisomaan jalkakäytävälle Tukholmankadun ja Mannerheimintien risteyksen tuntumaan. Kerro viihdytkö. Haluaisitko ehkä istahtaa kahville? Huutaa autojen melun ylitse? Näetkö onnellisia ihmisiä liikkumassa autoilleen ja takaisin autoon? Autojen ehdoilla tehty kaupunkirakenne ei ole viihtyisää eikä elävää.

”Eihän kukaan lähde omalle kesämökille julkisilla.”

Käyn mökillä useita kertoja vuodessa. Käytän vuokra-autoa. Erittäin kätevää, eikä tarvitse murehtia auton omistamisesta. Vapauttavaa, suosittelen kokeilemaan.

”Tällä tavoin ei ainakaan saada asukkaiksi kovin varakkaita ihmisiä. Se varallisuus korreloi auton omistamisen kanssa.”

Olisiko sinulla esittää tämän väittämän tueksi tilastotietoa? Olen itse kävelevä vastaesimerkki. Kannattaa myös lukea tämä: Selvitys: Helsingissä pyörää käyttävät ovat muita koulutetumpia ja kovatuloisempia.

Minä en vastusta yksityisautoilua. Olen samaa mieltä kanssasi, että toimiva liikennejärjestelmä on toimivan talouden perusedellytys. Olen samaa mieltä myös kanssasi siitä, että joskus auto on kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Mutta sinun kirjoituksistasi valitettavasti paistaa läpi vahva yksisilmäisyys. Osa väittämistäsi perustuu hyvin hatariin silminnäkijähavaintoihin kauppakeskusten parkkihalleissa.

Haluaisin uskoa, että kunnallispolitiikkaa tehdään hieman vahvemmin taustatiedoin.

*En malttanut olla kyselemättä asiaa itse. Sellon kiinteistöjohtaja Olli Paunola kertoi minulle, että Sellolla on neljä erillistä pysäköintialuetta, joissa paikkoja on yhteensä 2 470 kpl. Pysäköintikertoja on yli 12 000 vuorokaudessa, eli vuosittain noin viisi miljoonaa. “Itse olen työskennellyt Sellossa 5 vuotta kiinteistöpäällikkönä eikä tietooni ole tullut kuin yksi autoon kohdistuva ilkivaltatapaus. Joskin tätäkään ei voitu varmistaa tapahtuneeksi Sellossa. Joskus tulee ilmoituksia autojen kolhimisista, esim. ovea aukaistaessa, jota nyt tapahtuu kaikissa pysäköintipaikoissa. Tätä en katsoisi ilkivallaksi. ” Paunola kertoo. En siis pitäisi tämän perusteella Sellon parkkihallia kovin vaarallisena paikkana.

Kysyin asiaa myös Espoon poliisilta. He kertoivat, että Poliisilla ei ole saatavilla erikseen tilastotietoa parkkihallien turvallisuudesta.

3 responses

 1. Mainiota tekstiä. Odotellaan Ulla Palomäen vastausta…

  1. Haluan pysytellä nimettömänä Avatar
   Haluan pysytellä nimettömänä

   Mahtoiko Palomäki ikinä vastata mitään missään? Veikkaan, että tuskin.

   Kokoomus toki myöhempien vaalien alla julistautui pyöräilypuolueeksi, mutta siitä huolimatta osa kannanotoista oli tuttua huttua.

   http://m.kauppalehti.fi/uutiset/kalervo-kummola-aikoo-laittaa-autoilijoiden-kyykytyksen-kuriin-tampereella/sfVkCMS9?ref=iltalehti%3A1b00%253futm_source%3Dm.iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=1.204463632.1494020297.1472731785

   1. kampiapina Avatar
    kampiapina

    Eipä kuulunut mitään 🙂