Maastopyörällä kaupungissa

Olen pitkään kuulunut siihen koulukuntaan, joka uskoo sokeasti kapeiden renkaiden tuovan lisää vauhtia. Ajelen työmatkoja Espoon ja Helsingin kulmilla yksivaihteisella maasturilla ja olen pitänyt siinä kesäisin niin kapeita renkaita, kuin olen kehdannut. Kunnon kaupunkihipsteripyörässähän on 23-milliset renkaat, koska niillä voi ajaa täysii.

Tänä keväänä oli taas aika vaihtaa uudet renkaat ja kaapista sattuikin löytymään kaksituumaiset maastorenkaat hyvin maltillisella kuviolla. Hetken mielijohteesta (ja pihiyttäni) asensin ne pyörääni, pumppasin maksimipaineet ja päätin kiusata itseäni hitaalla pyörällä.

Mutta eihän siinä niin käynyt. Yllätyin täysin miten kevyesti pyörä kulkee. En huomaa mitään eroa kapeisiin renkaisiin vierintävastuksessa, jos pidän vain paineet korkealla. Ajotuntuma on reippaasti parempi. Leveät renkaat ovat kivat, koska:

 1. Kanttareihin ja muihin töyssyihin voi täräytellä huolettomammin pelkäämättä vanteiden puolesta.
 2. Asfaltilta voi surutta poiketa hiekalle miettimättä meneekö renkaat heti puhki ja lähteekö pito. Hiekalla ajo on myös paljon miellyttävämpää.
 3. Rengas ei tipahtele ratikkakiskojen väliin eikä tien railoihin.

Huumoria voi hakea siitä, että nyt kun asennan nastarenkaat fillariin, ne ovat kapeammat. Mutta viis hipsteriydestä. Ensikesän aion ehdottomasti ajaa taas leveillä renkailla.

Aion laittaa myös maantiepyörään leveämmät renkaat. Hittoako sitä näillä rosoisilla teillä itseään kiusaa liian kapeilla kumeilla.

2 responses

 1. Samout Avatar
  Samout

  Jo vähän aikaa on kuulemma ollut muotia siirtyä maantiepyörissäkin 25 mm kumeihin ihan vaan mukavuuden vuoksi. Lisäksi paineita on laskettu hieman, koska jopa vähentää vierintävastusta ja on toki mukavampaa.

  1. peröpyörä Avatar
   peröpyörä

   Tiedän myös muutaman, jotka on mukavuussyistä siirtyneet sohvalle.