Viisi murrettua fatbike-myyttiä

Metsäpoluilla yleistynyt leveärenkainen fatbike herättää keskustelua. Ihmisten kanssa puhuessa nousee kerta toisensa jälkeen esille ennakkoasenteita, jotka ovat osoittautuneet perättömiksi. On aika murtaa viisi yleisintä läskipyörämyyttiä!

 1. Fatbikellä on raskas ajaa.
  Paksut renkaat näyttäjät painavilta ja monet luulevatkin, että fatbikellä on raskas ajaa. Kun pyörän selkään hyppää, se ei kuitenkaan tunnu ollenkaan raskaalta! Toki renkaiden vierintävastus on suurempi kuin kapeiden renkaiden, mutta raskaus ei ole pyörällä ajaessa päälimmäisenä mielessä.
 2. Fatbikellä voi ajaa syvässä lumihangessa.
  Ei voi. Fatbikella voi ajaa syvemmässä lumessa, kuin normaalilla maastopyörällä, mutta mikään autuaaksitekevä ihmelaite se ei ole. Meno on  mukavaa poluilla ja hankikannon päällä, mutta iskemättömässä hangessa ajaminen menee helposti työntöhommiksi.
 3. Fatbike on kallis.
  Moni on kysellyt varovasti minulta, että paljonko oikein maksoin pyörästä. Fatbikeä pidetään hintavana ja pari vuotta sitten ne olivatkin kalliita erikoispyöriä. Nykyään valikoima on hyvä ja parhailla valmistajilla on fatbikeä moneen hintaluokkaan.
 4. Fatbikellä ajaminen on aina kivaa.
  Fatbikea pidetään pyöränä, joka nostaa hymyn huulille. Nostaahan se, mutta pyöräilyä se silti on. Ylämäet on edelleen ylämäkiä, kura on edelleen kuraa ja maitohapot on edelleen maitohappoja.
 5. Fatbike on talvipyörä.
  Minulta on kysytty, että miksi ostin tuollaisen talvipyörän, kun Etelä-Suomen talvikin on niin lyhyt. Vaikka fatbike halkookin lunta paremmin kuin kapearenkaiset pyörät, sillä voi ajaa myös kesällä. Tänään lumihangessa läskipyörää työntäessä manasin kinokset syvimpään helvettiin. Odotan innolla kesää ja läskipyöräilyä lumettomilla poluilla!

Posted in