Saariston rengastie pyörällä – video

Saariston rengastie on reitti, joka alkaa Turusta, kiertelee saaristossa ja päättyy takaisin Turkuun. Olen aina haaveillut reitin pyöräilystä ja nyt loppukesästä siihen tarjoutui mahdollisuus!

Reitti on kokonaisuudessaan kahdensadan kilometrin mittainen. Me ajoimme reitin viikonlopussa myötäpäivään, joten päivämatkat olivat sadan kilometrin luokkaa. Reittiä on helppo seurata ja se on hyvin merkitty, kunhan alkupään löytää paraisilta. Ainoat navigaatiohaasteet koettiin loppumatkasta Naantalin ja Turun välillä.

Itse odotin matkalta eniten kauniita saaristolaismaisemia. Minulla oli mielessä postikorttimainen saaristoidylli, jossa pienet valkoiset kalastusveneet hohtavat venerannassa ja aurinko kimaltelee meren pinnassa. Ja sitähän riitti! Toisaalta sisämaaosuuksilla näkymät ei juuri eroa uusmaalaisesta maalaismaisemasta. Pisin miinus tulee reitin loppupään osuudesta, jossa piti ajaa maantien vartta parikymmentä kilometriä. Piennar oli kapea ja autot ajoivat sataa ohi.

Lossit ovat tärkeä osa saaristossa liikkumista. Matkalla oli kaikenkaikkiaan kahdeksan lossia, jotka toisaalta rytmittivät matkaa kivasti mutta toisaalta hidastivat matkantekoa. Esimerkiksi toisena päivänä pääsimme liikkeelle vasta puolen päivän aikaan, kun jouduimme odottamaan lossia. Kolmen aikaa iltapäivällä mittarissa oli ajokilometrejä vasta kymmenen. Matkalaisen kannattaa siis tarkistaa lossiaikataulut!

Losseilla oli elokuun lopulla hyvin tilaa ja pyöräilijät päästettiin autojonon ohi lähes kaikilla losseilla. Lossit olivat yhtä lukuunottamatta ilmaisia.

Meidän aikataulu ei sallinut juurikaan pääreitiltä poikkeamista, joten varsinaisiin reitin nähtävyyksiin emme juurikaan tutustuneet. Reitillä kuitenkin on paljon myös nähtävää ja koettavaa, joten kannattaa tutustua oppaisiin ja valita itselleen parhaat palat. Matkalta löytyi myös monia kahviloita ja ravintoloita, joissa on mahdollista tankata ravintoa. Myös yöpymispaikkoja on mökeistä hotelleihin. Me yövyimme Mossalan vierasvenesatamassa, joka on aika tasan reitin puolivälissä.

Lopuksi on pakko sanoa, että vaikka lossit ovat kiinteä osa rengastietä ja ovat avainasemassa saariston tunnelmassa, niiden aikataulut ehkä sanelivat liikaa aikatauluja. Kokonaisuutena kuitenkin tykkäsin reitistä todella paljon ja kesäinen elokuu tarjosi upeat puitteet reissulle. Pakko ottaa joskus uusiksi.