Räkää ja ratkaisuja

15.9.2014 kello 12.15 yskäisin. Mietin, että nytkö se flunssa iskee päälle. Ja iskihän se. Ensimmäiset viisi päivää yskin keuhkojani pihalle siihen malliin, että nukkumisestakaan ei meinannut tulla oikein mitään. Nyt viisi viikkoa myöhemmin olo on jo aika paljon parempi, mutta kurkussa asuu edelleen sitkeää limaa, eikä yskä ole kokonaan hellittänyt. Kävin lääkärissä, mutta mitään erityistä ei löytynyt. Hänen mukaan joka toinen flunssapotilas yskii vielä kuukauden jälkeen flunssan alkamisesta. Utelin varovasti uskallanko urheilla ja lääkäri vastasi diplomaattisesti: “raskasta urheilua ei suositella flunssassa jälkitautiriskin vuoksi”.

Niinpä olen siis ottanut kuluneet viisi viikkoa aika kevyesti. Olen jättänyt uintitreenit, sulkapallot, juoksulenkit ja kovavauhtiset pyörälenkit tekemättä. Aivot alkavat pikkuhiljaa sulaa. En muista koskaan sairastaneeni näin pitkään. En suosittele kenellekään. Kun solisluu oli poikki, tiesin päivämäärän, jolloin vaiva helpottaa. Nyt mitään takarajaa ei ole. Pitää vain mennä päivä kerrallaan.

Liman lentäessä tein myös päätöksen: aion osallistua ensi kesänä puolimatkan triathlon-kilpailuun. Sellainen järjestetään Espoon Oittaalla kesällä, joten etäisyyttäkään ei voi pitää ongelmana. Matkat ovat 1,9 km uintia, 90 km pyöräilyä ja 21 km juoksua.

Kahden kilometrin uinti ei ole ongelma. Aion jatkaa viikottaista uintitreeniäni. 90 km pyöräilyä ei myöskään tuottane ongelmia. Aion pyöräillä vuoden mittaan yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Sen sijaan juoksuosuus mietityttää. Olen juossut kerran elämässäni yli 20 kilometriä kertarysäyksellä, joten juoksukilometrejä pitää saada kerrytettyä. Ajattelin ottaa säännölliseen viikko-ohjelmaan yhden juoksukerran.

En suostu kutsumaan triathlon-kilpailua vuoden treenitavoitteekseni. Välietappi on ehkä osuvampi ilmaus. On mukava käydä tsekkaamassa oma kuntotaso ja haasta sopivasti itsensä. Minua motivoi kuitenkin urheilussa harjoittelun tuoma nautinto ja tieto siitä, että olen hyvässä kunnossa. Tuollaisten kilpailujen kaltaiset pyrähdyksen ovat mukava lisä, eivät se asia, jonka voimalla jaksan lähteä harjoittelemaan.

Nyt kun vain yskä hellittäisi ja pääsisi taas treenaamisen makuun!