Hei, pimeässäkin voi pyöräillä!

Kesä kääntyy pikkuhiljaa syksyksi ja se näkyy myös pyöräteillä. Pari viikkoa sitten teillä oli vielä ruuhkaa, mutta yhtäkkiä pyöräilijämäärät romahtivat. Mitä tapahtui? Miksi väki ei enää pyöräile? Pyöräily mielletään Suomessa edelleen kesäpuuhaksi. Mutta se ei ole. Järvissä uiminen, auringon ottaminen ja terassilla ilman paitaa rönöttäminen ovat kesäpuuhaa. Pyöräily ei ole.

Kun pitää mielessä seuraavat kolme asiaa, saa pidettyä kammet pyörimässä vielä syksyn tullenkin.

1. Asenne kohdalleen

Ihan ensin pitää korjata asenne. Vielä ei ole talvi. Vielä ei ole kylmä. Ei ole lunta. Pyöräily on edelleen täysin mahdollista. Kuukauteen ei ole edes satanut. Kuulaat raikkaat syysaamut soveltuvat ihanteellisesti pyöräilyyn. Talvisotaakaan ei olisi voitettu, jos lokakuussa olisi vetäydytty poteroihin kevättä odottamaan!

Suomi perkele! Talvisotaakaan ei voitettu latte-kädessä.
Suomi perkele! (Väittävät, että viittaus talvisotaan vetoaa aina suomalaisiin.)

2. Valot pyörään

Päivä lyhenee ja aamuisin alkaa olla jo pimeää. Pimeys ei estä kävelemistä. Pimeys ei estä autolla ajamista. Sen ei pitäisi estää myöskään pyöräilyä.

Pyörään kannattaa ostaa valot. Näkemiseen niitä ei sinänsä tarvitse. Kaupunkialueella katuvalot riittävät rittävän hyvin valaisemaan tiet. Valot pitää olla pyörässä sen vuoksi, että muut näkevät sinut. Valoiksi riittää mainiosti parin kympin led-tuikut. Niitä saa näin syksyisin melkein joka paikasta – esimerkiksi isoista marketeista. Useimpien mallien kiinnitys onnistuu ilman työkaluja parissa minuutissa. Halpaa ja helppoa.

Pyörässä kannattaa olla myös heijastimet. Suurimmassa osassa pyöristä niitä onkin vakiona rittävästi.

Kun valaistus ja heijastinasia on hoidettu, niin pimeys ei haittaa. Pimeässä ei ole mitään pelättävää.

Sigman LED-valosetti  maksaa Bikeshopissa 16 euroa.
Sigman LED-valosetti maksaa Bikeshopissa 16 euroa.

3. Vaatetta päälle

Pimeyden myötä syntyy myös illuusio kylmyydestä. Tosiasiassa nyt on yhtä lämmintä kuin kesäkuussa. Ulkona ei ole vielä järin kylmä.

Kelit toki viilenevät vääjäämättä. Urheilukaupat tyrkyttävät mainoksia mitä jännittävimmistä pyöräilyvaatteista. Niitä selaillessa voi syntyä olo, että pyöräily edellyttää satasien investointeja vaatteisiin. Näin ei kuitenkaan ole. Pyörällä voi ajaa samoissa vaatteissa kuin odottaa bussia tai kävelee kauppaan. Kunhan ei päästä sormia ja varpaita jäätymään, pyöräily on itseasiassa hyvinkin lämmintä puuhaa.

Siispä ulos

Ihmettelen, miksi kansa, joka hiihtää talvet, grillaa juhannuksena vesisateessa ja uiskentelee avannoissa, jättää pyörän varastoon heti iltojen hämärtyessä. Eihän siis vielä heitetä pyyhettä kehään, vaan jatketaan pyöräilyä syksylläkin!

Talvi onkin sitten toki asia erikseen. Silloinkin voi pyöräillä, mutta siitä lisää ensi kerralla.