Espoo ja Helsinki tarvitsevat oman Tuusulanjärven

Mitä on Tuusulalla ja Järvenpäällä, mutta ei Espoolla ja Helsingillä? Tuusulanjärvi. Tuusulajärven ympäripyöräily on huikea ilmiö, joka hakee vertaistaan. Aurinkoisina kesäpäivinä pyörätiet täyttyvät ihmisistä ruuhkaksi asti. 20 kilometrin mittaisena se on käytännössä kenen tahansa sunnuntaipyöräilijän kierrettävissä. Kevyenliikenteen väylät ovat hyvässä kunnossa ja järven molemmista päistä löytyy hyvät palvelut. Järvi suorastaan kutsuu ympäripyöräilylle! Siitä on muodostunut kuntien välinen yhteinen juttu, joka tuo mukanaan kaikki liikunnan hyödyt.

Totta kai haluaisin, että meillä täällä Espoossa olisi jotain vastaavaa! Haluaisin, että täällä olisi joku järkevän mittainen lenkki, joka olisi helppo ja turvallinen pyöräillä perheen kanssa. Haluaisin maanantaina töihin palatessa sanoa: “Heitettiin taas lenkki järven ympäri!”. Kollegani tietäisivät heti mistä puhun ja voisivat samaistua riemuuni – koska olisivat itsekin käyneet vähintään kerran reitin ajamassa.

Ensin ajattelin, että Tuusulanjärven voisi siirtää etelämmäksi. Hahmottelin suunnitelmaa oheiseen karttaan (uusi järvi kuvassa ylimmäisenä):

tuusulanjarvi-espoossa

Äkkiseltään voisi kuvitella hankkeen olevan kallis. Raha ei sinänsä olisi ongelma, koska hankkeen voisi toteuttaa EU-projektina. Sitä rahaa on käytetty tyhmempiinkin asioihin. Suunnitelmassa on kuitenkin muutama heikkous:

  • Järven alle jäisi aika paljon asutusta.
  • Järvenpäässä ja Tuusulassa tuskin pidettäisiin siitä, että heidän järvi viedää.

Kivuliaan tietoisena hankkeen heikkouksista päätin hahmotella vaihtoehtoisen suunnitelman. Tässä suunnitelmassa luotaisiin Laajalahden  ympärille pyöräilyn laatuväylä. Espoon ja Helsingin välisen merialueen ympärille saisi aseteltua hiukan yli 20 kilometrin reitin. Reitti on kaunis ja sen varrelta löytyy kahviloita, luontoa, kaupunkia, uimarantoja ja palveluita. Alustava reitti on piirretty oheiseen karttaan:

laajalahden-laatuvayla

Laajalahden ympäri voi ajaa jo nyt pyörällä, joten voimme aloittaa uuden perinteen vaikka tänään! Paikoitellen reitti on kuitenkin linjauksiltaan epäselvä ja turvaton. Lauttasaaren läpiajo pyörällä on legendaarisen sekavaa ja Munkkinemi tulee hyvänä kakkosena. Tällaisenaan reitti ei ole vielä valmis koko perheen sunnuntaipyöräilyyn. Loistava aihio on kuitenkin olemassa aivan nenämme edessä. Hiomaton timantti. Nyt tarvittaisiin ripaus poliittista tahtoa luoda Espoon ja Helsingin välille jotain sellaista, mitä on Tuusulan ja Järvenpään välillä!

Jos pidät ajatuksesta, tykkää, jaa, kommentoi, huuda parvekkeelta ja ennenkaikkea aja reittiä!

Reitillä voi pysähtyä ihastelemaan luontoa esimerkiksi Villa Elfikissä.

3 responses

  1. Lauttasaaren ongelmapaikat voi suurimmaksi osaksi kiertää polkemalla niemen ympäri.

  2. kampiapina Avatar
    kampiapina

    Totta. Se vähän lisää matkaa, mutta toisaalta ei tässä nyt lyhintä reittiä muutenkaan oltu hakemassa 🙂

  3. Lapinlahdesta voi ajella rantaa pitkin Larun sillalle ja Larun ohittaa pohjoista rantaa pitkin. Keilalahde n ranta on sekavaa ja Länsiväylän varsi meluista, parempi reitti menee Katajaharjusta Kaskisaaren kautta Lehtisaaren länsirannalle ja sieltä Otaniemeen.