Miten fillarikaupoilla menee taloudellisesti

Miten fillarikaupoilla menee taloudellisesti? Pyöräily on hyvässä nosteessa, mutta tilaako tosiharrastaja pyöränsä ulkomailta ja tyytyykö tavallinen tallaaja marketin tarjotaan? Onko fillariputiikin pitäminen kultakaivos vai riippakivi?

Päätin ryhtyä tutkivaksi journalistiksi ja ottaa asiasta selvää. Lähtökohtaisesti oletan, että pyöräkaupat ovat taloudellisesti ahtaalla. Raivokkaasti laajentanut Bikeplanet teki mahalaskun ja esimerkiksi Kauppaveljet pisti Helsingissä lapun luukulle. Kauppiasyrittäjien käydyt keskustelut ovat myös antaneet sellaisen kuvan, että mitenkään mahdottoman hyvin ei mene.

Rajasin haun pääkaupunkiseudulla toimiviin liikkeisiin, jotta urakka ei kävisi liian rankaksi. Haalin eri lähteistä listan liikkeistä. Alunperin listalla oli 60-liikettä. Poistin yleisurheilukaupat, eli sellaiset joiden toiminnasta pyöräily muodosti vain pienen osan. Poistin myös sellaiset, joille en löytänyt y-tunnusta (useammankin kaupan kohdalla kaupan nimi oli eri kuin taustalla olevan yrityksen nimi). Sen lisäksi poistin listalta esimerkiksi Suomen Polkupyörätukun, koska se toimii valtakunnallisesti ja sen liikevaihto on suhteettoman iso muihin toimijoihin verrattuna. Sen jälkeen tein näppärän skriptin, joka haki yritysten taloudelliset tiedot Taloussanomien verkkosivuilta. Kaikkien yritysten kohdalla taloustietoja ei ollut saatavilla ja lopulta minulla oli koossa vain kuudentoista firman tiedot. Otanta on siis melko pieni, mutta se ehkä antaa jotain suuntaa. Pienestä aineistosta johtuen en myöskään julkaise absoluuttisia lukuja vaan pelkästään suhdelukuja.

Koostin tiedot oheiseen infograafiin. Joku tilastoanalyytikko saisi siitä sydärin, mutta ei anneta sen hidastaa vauhtia.

Lopputulema oli, että yritysten liikevaihto on kasvanut tasaisesti. Sopii yhteen pyöräilyn suosion kasvun kanssa. Yleisesti firmat olivat myös voitollisia. Ei paljon, mutta voitollisia. Tästä ei voi tehdä vielä sitä johtopäätöstä, että pyöräkaupan pitäminen olisi voitokasta puuhaa. Pienyrittäjällä ei ole useinkaan mahdollisuutta tehdä tappiota ja tulosta korjataan yksinkertaisesti laskemalla omaa liksaa.

Siispä. Jos haluat rikastua, älä perusta fillariliikettä. Jos haluat tehdä töitä pyörien parissa ja ansaita elantosi, antaa palaa.

Posted in