Talvipyöräilyvinkkien kategoriat

Miettiessäni erilaisia talvipyöräilyvinkkejä havahduin siihen tosiasiaan, että talvipyöräilyä on kovin monenlaista. Tuntuu hieman erikoiselta pohtia miten estää juomapulloa jäätymästä, jos pyöräilee pari kilometriä lähikauppaan. Toisaalta kolmen tunnin lenkille ei lähdetä valmistautumatta. Niinpä ajattelin jatkossa ilmoittaa vinkkien yhdeydessä mihin talvipyöräilyn kategoriaan ne liittyvät.

Käytän kolmea kategoriaa:

  1. Kauppareissut. Tämän kategorian pyöräily on lyhyttä asiointimatkailua muutaman kilometrin säteellä. Käytännössä omalla kohdallani esimerkiksi kauppamatkoja ja palavereissa käyntiä. Tämän kategorian pyöräily ei oikeastaan edellytä sen kummempaa valmistautumista tai varustusta. Oikein huonolla kelillä nämä matkat voi hyvin tehdä myös kävellen.
  2. Työmatkat. Oma työmatkani on runsaat 10 kilometriä ja sen ajamiseen menee 30-40 minuuttia. Koska tämä matka taitetaan joka päivä säästä riippumatta, niin talvipyöräilyyn varustautuminen on jo perusteltua.
  3. Lenkit. Tämän kategorian piiriin kuuluu monen tunnin lenkit. Näillä kilometreillä lumi, jää ja pakkanen pitää jo huomioida ihan tosissaan.

Kategorioita voisi varmasti keksiä muitakin. Nämä ovat sellaisia, jotka kuitenkin jollain tavalla liippaavat omaa elämääni.