YLE: Pyörällä Halki Amazonin

YLE esitti joulun alla kaksiosaisen ohjelman Pyörällä Halki Amazonin, joka on edelleen katsottavissa Areenassa parin viikon ajan. Ohjelmassa brittiläinen toimittaja ja entinen huippu-urheilija hyppäävät pyörän selkään ja ajavat 1200 kilometriä Amazonin sademetsän halki. Retken tavoitteena on kiinnittää huomiota sademetsien tuhoon.

Kaksituntinen pyöräilydokumentti ei voi olla läpimätä, mutta ohjelma jää aika pintaraapaisuksi. Se on leikattu nykytrendien mukaisesti hektisesti ja tietosisällöltään se on aika köyhä. Jälkimmäinen puolisko on ensimmäistä vähän rauhallisempi. Dokumentin jaksaa katsoa, jos todella kovasti:

  • tykkää pyöräilystä,
  • tykkää sademetsistä tai
  • tykkää Rob Pennistä tai Freddie Flintoffista.

Omalla kohdalla kaksi ensin mainittua kolahtavat, mutta dokumentin päähenkilöt ovat minulle entuudestaan täysin tuntemattomia.

Dokumentin syvin sanoma on kiteytettynä: kukaan ei hakkaa sademetsiä ilkeyttään, vaan metsien kaataminen on osa paikallisten elinkeinoa. Flintoff toteaa dokumentin lopussa, että jos metsien kaataminen toisi ruuan perheelle pöytään, niin kyllä hänkin sitä tekisi. Siinä ei paljon globaali ilmastotilanne kiinnosta, kun pitää saada elanto tienattua.

Pyöräilijälle dokumentti tarjoaa lähinnä kauniita maisemia ja fiilistä. Varusteihin, ahterin hiertymiseen tai muuhun pyöräilyyn liittyvään on turha odottaa vinkkejä. Matkanteko on saatu näyttämään epäilyttävän helpolta. Äijille on laitettu malliksi satulalaukut, mutta häveliäästi jätetään kertomatta, että huoltoauto seuraa jatkuvasti perässä.

Tällaiset kuvat ovat kuitenkin oivallisia herättelemään retkikuumetta:

pyoralla-halki-amazonin

Puutteistaan huolimatta katsoin kuitenkin dokumentin loppuun, enkä kokenut heittäneeni elämääni hukkaan kahden tunnin edestä. Jos on joulun pyhinä pakko maata television ääressä, niin tässä oiva vaihtoehto.