Miten urheilu liittyy bisneksiin

Miten urheilu liittyy bisneksiin? Vielä pari vuotta sitten ihmettelin miten ihmeessä huippu-urheilijoita palkataan firmoihin. Urheilu on liikuntaa, jossa lentää hiki. Yrityksissä tehdään töitä ja leivotaan rahaa. Hikoilu ja liiketoiminta ei liity toisiinsa. Tami jorisee lämpimikseen ja nostaa katteettomia luentopalkkioita.

Oma urheiluharjoittelu yhdessä tilanteeseen duunissa on saanut minut havahtumaan. Näillä kahdella on itseasiassa todella paljon yhteistä. Olen huomannut, että omasta urheilusta on töissä todella paljon hyötyä. Olen monesti toimistolla havahtunut ajatukseen: “hei, tämä tilannehan on sama kuin viikonlopun lenkillä”.

Olen nostanut nyt pari esimerkkiä, jotka ovat omalla kohdalla nousseet esiin. Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy näiden lisäksi varmasti paljon.

Kun vedän pitkää treeniä, minulla iskee epäusko aika säännöllisesti kolmen tunnin kohdalla. Homma alkaa maistua ihan puulta. Iskee henkinen ja fyysinen väsymys. Kynnys keskeyttää on todella matalalla. Mutta vaihe on ohimenevä. Kun sen yli pääsee, löytyy yleensä ihan uutta potkua. Täsmälleen samanlainen toimintamalli toimii minulla työelämässä. Oma työhistoriani on osoittanut, että ilmiö iskee säännöllisesti. Nykyinen kuvio ei enää huvita. Tekee mieli heittää hanskat naulaan ja keksiä jotain ihan muuta. Etenkin yrittäjänä vastaan tulee jatkuvasti vaikeita tilanteita. Pitkiä ylämäkiä, rengasrikkoja ja vastatuulta. Kuolemanlaaksoja kolmen tunnin kohdalla. Kaksi vuotta sitten päätin, että aion mennä niistä tilanteista töissä läpi. Aivan kuten treenatessakin. Työnteko on kestävyyslaji.

Pelaan sulkapalloa säännöllisen epäsäännöllisesti. Periaatteessa voisi ajatella, että kavereiden kanssa pelatessa pistelasku on turhaa. Kunhan lätkitään liikunnan riemusta. Mutta se ei todellakaan toimi noin. Heti kun aletaan pelata eriä ja laskea pisteitä, peliin tulee aivan erilaista sähköä. Yhtäkkiä etukentällä jaksaakin kurottaa vielä sen viimeiset kymmenen senttiä. Tappiotilanteessa tulee skarpattua ja taisteltua tosissaan. Fillarilenkillä mittari näyttää, että lenkin keskinopeus on lähestymässä uutta ennätystä. Yhtäkkiä reisistä löytyykin potkua. Täsmälleen sama malli näkyy töissä. Haluamme tehdä parempaa jälkeä kuin muut alan firmat. Haluamme voittaa tarjouskilpailuja. Tappio harmittaa. Ja jos kassatilanne on jännittävä, niin tunnelma sähköistyy tiimistä löytyy ihan uutta iskukykyä. Deadlinen lähestyessä tahti kiristyy ja tekeminen fokusoituu. Kilpailu itseä ja muita vastaan pitää veren virtaamassa. Niin salilla kuin toimistollakin.

En urheile tavoitteellisesti. Emme tee firmassa töitä tavoitteellisesti. Se hidastaa molemmissa tapauksissa kehitystä. Alkukesän Vantaa Triathlonin jälkeen mietin, että minulla voisi olla mahdollisuuksia pärjätä Suomen tasolla oman ikäluokkani triathlonissa. Voisin asettaa tavoitteen. Tehdä treeniohjelman. Voisin alkaa puristaa kohti tavoitetta treeni treeniltä. Se olisi tehtävissä. Selkeä tavoite ja määrätietoinen työ sitä kohti toisi varmasti tuloksia. Täsmälleen sama pätee yritystoimintaan. Tarvitaan selkeä päämäärä ja toimenpiteet, joiden avulla sitä kohti pyritään. Sama resepti. Urheilussa olen tällä hetkellä tyytyväinen nykyiseen kuntourheilumenoon. Etenkin juoksemisesta kipeytyvä polvi ja ajan rajallisuus rajoittavat triathlon-haaveita.

Töissä se sijaan emme ole tilanteeseen tyytyväisiä. Olen siis perustajaosakkaana Evermade Oy:ssä. Suunnittelemme ja toteutamme verkkopalveluita. Yritys on nykymuotoisena tasan kaksivuotias. Omasta mielestäni olemme kovia tekijöitä. Tilannettamme voisi verrata nuoreen urheilijalupaukseen. Osaamista ja intoa löytyy. Nyt pitäisi päättää, että jatketaanko jalkapallon vai jääkiekon parissa. Pitää keskittyä ja pudottaa kakkoslajit pois. Nyt tarvittaisiin tavoite, jota kohti mennään. Tarvittaisiin treeniohjelma. Ammattivalmentajastakaan ei olisi haittaa. Sen jälkeen voisimme alkaa puristaa kohti tavoitetta. Toteuttaa treeniohjelmaa.

Tamin touhuissa on siis sittenkin jotain järkeä! Yritystoiminnassa ja urheilussa on todella paljon yhteistä. Urheilu on antanut minulle työkaluja päästä työelämässä eteenpäin.

Ps. Yhtäläisyyksiä on muuten yritystoiminnassa ja parisuhteessakin. Se onkin sitten eri tarina se…

Posted in