Mitä eroa on vitosen ja satasen valoilla

Mitä eroa on vitosen ja satasen valoilla? Aika paljon. Minulla on aikaisemmin ollut pyörässä kiinni halpa led-valo, jota olen pitänyt kirkkaana. Sen pääasialinen tarkoitus on kuitenkin ollut, että liikenteessä minut nähdään. Ei se, että minä näkisin pimeässä. Kävin viime syksynä kokeilemassa maastoajoa katuvalojen kantaman ulkopuolella ja totesin, että vitosen led-valolla ei tee metsässä yhtään mitään. Tänä syksynä iltojen pimetessä päätin investoida uuteen ajovaloon. En halunnut pimeyden rajoittavan lenkkeilyä.

Tutkin eri vaihtoehtoja ja lueskelin kokemuksia valoista. Tavoitteena oli löytää valo, jonka valoteho riittäisi pilkkopimeässä riuhtomiseen. Hyvillä valoilla näytti olevan hintaa monta sataa euroa. Eri vaihtoehtoja tutkiessa törmäsin Teknik Magazinetin tarjontaan ja sieltä löytyi 70 euroa maksava Edison Labsin valo, jonka valotehoksi luvattiin 1200 lumenia ja akkukestoksi 4 tuntia. Epäilykseni olivat suuria, mutta verrattain edullinen hinta houkutti tekemään kaupat.

Ensituntuma oli hyvä. Laite tuntui käteen jämäkältä ja tukevalta. Fiilis ei ollut ollenkaan halpa, vaikka näin odotin. Pakkauksessa tulee mukana valo, akku, akkupussi, laturi, käyttöohje, otsalamppuhihna ja kaksi erikokoista kiinnityslenkkiä. Erittäin suppeassa käyttöohjeessa luvattiin laitteessa olevan kolme valotehoa ja vilkku, mutta oikeasti laitteessa on vain kaksi valotehoa ja vilkku.

Kiinnitys pyörään tai kypärään käy nopeasti ja helposti. Valoa on helppo siirtää pyörästä toiseen. Kypärään virittäminen vaati vähän pähkäilyä ainakin ensimmäisellä kerralla. En tiedä onko se laadukkaammissa lampuissa tehty yhtään fiksummin.

Akku latautui yllättävän nopeasti. Alle tunnissa laturi näytti vihreää valoa ja oli aika suunnata tositoimiin metsään. Täydellä teholla valoteho on huikea. Kantama on autojen pitkien valojen luokkaa. Polulla ajelee kuin päivänvalossa. Laitteen valokeila muodostuu kolmesta ympyrästä. Sisin ja pienin kehä on kirkkain ja sen lisäksi on kaksi himmeämpää kehää. Himmeämpi valoteho on selkeästi kirkasta alhaisempi, mutta sekin käy mainiosti pilkkopimeässä ajoon. Vilkkutoiminnolle en keksi mitään järkevää käyttöä.

Mittasin myös laitteen akunkestoa. Kirkkaimmalla teholla valo paloi tasan kaksi tuntia. Himmeämmällä säädöllä valo paloi yli 8 tuntia. Minun käyttöön noi lukemat riittävät mainiosti. Harvoin tulee ajettua yli kahden tunnin lenkkejä talvella, joten selviän treeneistä kirkkaallakin valolla.

Teknik Magasizet ei loista laatumielikuvallaan ja laitteen alhainen hinta sai epäilemään sen laatua. Nykyisten kokemusten perusteella en ole vielä löytänyt juurikaan moitittavaa. Suurimmat epäilykseni kohdistuvat akun käyttöikään, piileviin laatuongelmiin ja varaosien saatavuuteen. Tällaiset ongelmat tulevat esille vasta ajan myötä.

Jos haluat mennä pimeään metsään ajamaan, unohda markettien led-valot ja osta kunnon lyhty.

Oheisessa kuvassa on valo kypärään kiinnitettynä. Keskellä on esimerkkikuva Edisonin valotehosta ja alimpana on vertailukuva vitosen led-valoon (kirkasta, eikö totta).

Posted in