Espoo esitteli seitsemän tapaa edistää pyöräilyä

Espoo esitteli seitsemän tapaa edistää pyöräilyä.

Viime viikolla monessakin mediassa uutisoitiin vasta julkaistusta Espoon pyöräilyn edistämisohjelmasta. Sen tavoitteena on nostaa pyörällä kuljettujen matkojen osuus nykyisestä 8:sta prosentista 15:een prosenttiin vuodeen 2024 mennessä. Yhdessäkään jutussa ei kuitenkaan perehdytty asiaan sen syvemmin. Mitä Espoo aikoo ihan oikeasti tehdä?

Kaivoin ohjelman käsiini ja luin sen läpi. Se löytyy täältä:
http://www.espoo.fi/download/noname/%7B78BF727C-60D6-41B2-9D9A-DC261AEEC38E%7D/38943

Siinä esitetään seitsemän pääkohtaa pyöräilyolosuhteiden parantamiseksi:

1. Koko homman takana pitää olla yhteinen poliittinen tahto. Tavoite pyöräilyn lisäämiseksi on nyt kirjattu konkreettisesti paperille. Virkamiesten välistä yhteistyötä parannetaan, pyöräilyn edistämiseksi perustetaan työryhmä (jee hei!) ja lisäksi resursseja ohjataan hankkeen pariin.

2. Pyöräily huomioidaan paremmin kaavoituksessa. Tämä tarkoittaa, että uusia asuinalueita kaavoitetaan pyöräilyä suosiviksi ja vanhoilla pyritään parantamaan oloja. Pyöräilyn suosiminen näkyy esimerkiksi pysäköintiolojen parantamisena.

3. Rakennetaan laatureittejä, eli niitä kuuluisia baanoja. Tällä hetkellä suunnitelmissa esiintyy useita väyliä esimerkiksi Espoon Keskuksesta Leppävaaraan ja sieltä Tapiolaan. Lisäksi Etelä-Espooseen on tulossa kaksi väylää. Väylien idea on erottaa pyöräily omaksi liikennemuodokseen ja vähentää pysähdyksiä. Sen lisäksi opastusta parannetaan ja mikä tärkeintä kunnossapitoon panostetaan.

4. Laatureittien ulkopuolella korjataan verenpainetta nostavia esteitä, kuten huonon näkyvyyden risteyksiä, korkeita reunakiviä ja katkonaisia reittejä. Lisäksi jälleen kunnossapitoa parannetaan.

5. Parannetaan julkisen liikenteen liityntäreitistöä ja pysäköintiolosuhteita asemilla. Eli selkeämmät ja paremmat reitit asemille ja hyvät katetut pyörätelineet.

6. Parannetaan viestintää ja markkinointia. Pyöräilyolosuhteiden kehittymisestä tiedotetaan ja tuetaan erilaisia tapahtumia. Selvityksessä mainitaan muun muassa Kilometrikisa, Pyöräilyviikko, Autoton päivä, Liikkujan viikko ja Pyörällä töihin -päivä.

7. Pyöräilyolosuhteiden seurantaa lisätään ja sitä tehdään säännöllisesti. Seuranta kertoo missä mennään ja mitä voidaan parantaa. Ilman seurantaa ei voida parantaa.

Oman odotukseni ovat suurimmat tavoitteiden 3 ja 4 kohdalla, koska ne vaikuttavat konkreettisesti ja käytännön tasolla arkipäivän pyöräilyolosuhteisiin. On erittäin hienoa, että tällainen ohjelma on tehty. Jään odottamaan sitä, kun kymmenen vuoden päästä ajan tammikuussa aamutuimaan vasta-auratulla laatuväylällä jalankulkijoita väistelemättä 🙂

Posted in